Afbeelding

Zonnepanelen op gemeentehuis: 6,5 ton

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen wil zonnepanelen gaan leggen op en bij het gemeentehuis en de nabijgelegen brandweerkazerne, wagenloods en werkplaats. Ze komen op de daken, maar ook wordt het parkeerterrein overkapt om plaats te bieden aan panelen. Er was al budget voor de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen, maar dat is onder meer door het overkappen van de parkeerplaatsen niet toereikend. Een extra investering van 656.000 euro is nodig.

Om in 2030 een reductie van het CO2 gehalte van 49 procent te bereiken, waartoe Nederland zich heeft verplicht in het klimaatakkoord van Parijs, is het ook noodzakelijk om gebouwen te verduurzamen. In de Brummense begroting is budget vrijgemaakt om vier gebouwen gedeeltelijk te kunnen verduurzamen: sporthal de Bhoele, zwembad/sporthal Rhienderoord, het Werkfitcentrum op de Kollergang en het gemeentehuis. De raad stemde eind vorig jaar unaniem in met een motie van de VVD om bij het gemeentehuis het parkeerterrein te overkappen en te voorzien van panelen. Uit een inventarisatie gemaakt, in samenwerking met BrummenEnergie, blijkt dat het mogelijk is om een overdekte parkeerplaats met zonnepanelen, gecombineerd met zonnepanelen op de platte en schuine daken van de brandweerkazerne, de wagenloods en de werkplaats, te realiseren. Daarbij worden de kosten afgedekt door de opbrengsten, aangevuld met een SDE ++ subsidie en de salderingsregeling (geld dat Brummen straks krijgt voor terug geleverde energie aan het net).

Door het aanbrengen van zonnepanelen wordt 100 procent van de totale CO2 uitstoot van de gebouwen, op basis van het elektraverbruik, gereduceerd. Het levert een CO2-reductie op van 249 ton per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 200 huishoudens. De gebouwen worden met deze opwek, op het gebruik van elektra, energieneutraal.

Brummen verwacht de kosten te kunnen terugverdienen en zelfs meer dan dat. Een deel van die elektriciteit wordt gebruikt in de drie panden en in het gemeentehuis. Die stroom hoeft niet meer te worden ingekocht. Ook worden er laadpalen geplaatst waarmee een deel van de energie tegen betaling wordt geleverd aan bezitters van een elektrische auto. In eerste instantie komen er zes laadpunten op het 111 parkeerplaatsen tellende terrein. In de komende jaren komen er daar steeds meer bij tot een totaal van dertig, omdat het aantal elektrische auto’s snel groeit. Bij het opstellen de begroting is uitgegaan van de energietarieven van 2021. Inmiddels zijn die een stuk hoger, zodat de rekensom nog gunstiger wordt.

Uit de krant

Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 8 minuten geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 21 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00