Afbeelding

Monumentale Bart

Columns

COLUMN: Ik had hem een post in de grootstad toegedacht maar Bart Elbers, onze plaatsgenoot uit Leuvenheim’, een geleerd mens op infrawetenschap gepromoveerd, wordt wethouder in Doesburg, het kleinste nog zelfstandige stadje van het land. Het Oss van Gelderland, waar de SP jarenlang regeerde, en de thuishaven van Jan Marijnen’s eerste opvolger in de Tweede Kamer, Agnes Kant (een kind van Brummen).

Tweemaal hebben Bart Elbers en ik als bokken tegenover elkaar gestaan. Hij namens de VVD, ik namens de PvdA. In 2005 verwierp de VVD de begroting van haar eigen wethouder. Elbers, adviseur van de VVD, verzorgde de beeldstatistieken die rampzalige financiën moesten illustreren. Ondanks de rode kaart voor zijn begroting wilde de VVD toch haar wethouder in de coalitie handhaven. Een onmogelijke eis en het leidde tot een motie van wantrouwen waar de wethouder op sneuvelde.

Bij de verkiezingen van 2010 woedde er een ‘stadhuisoorlog’. Moest het nieuwe gemeentehuis in Eerbeek komen of in Brummen blijven? Van een mooi gebouw op het verloederde ‘Kerstenterrein’ zou Eerbeek opknappen, dacht ik. De VVD, met Elbers als lijsttrekker, verspreidde huis aan huis een glossy, met als coverstory: ‘Nee’ tegen een geld-verslindend stadhuis in Eerbeek, ‘Ja’ tegen een verbouwing Brummen. Nog lang heeft de PvdA zich afgevraagd welke dubieuze leverancier de uitgave had gefinancierd.

Gaandeweg bleek het een strijd tussen nieuwlichters en ‘noabers’. De lokale partij IPV, ook anti Eerbeek, won de verkiezingen. De PvdA, tot dan de grootste in de raad, was weggezakt in het moeras van de vergankelijkheid. De VVD won ook. De twee winnaars -in politieke cultuur elkaars tegenpolen- vormden een college en Elbers bouwde een gemeentehuis in Brummen: een schitterend circulair gebouw. Daaraan kun je zien wat Eerbeek aan dorpsschoon mist.

De coalitie IPV-VVD leek op het kabinet Rutte-Samsom, waar de PvdA aan ten onder ging. Het IPV werd beleidsmatig opgevreten door de VVD. Bart Elbers past wel in het monumentale stadhuis van Doesburg.

Muus Groot

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33