Afbeelding

Politici en Van Hedel over Verkiezingen

Algemeen

"bestuursorganen; het worden er steeds meer en je krijgt ze nooit meer weg"

Provincie Gelderland - Woensdag 20 maart zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Tegelijkertijd wordt dan gestemd op het waterschap én de Eerste Kamer. Deze kamer wordt via zogenaamde "getrapte" verkiezingen door de gekozen Statenleden bepaald.

"De provincie bepaalt zelf wat des provincies is" zegt de grondwet. Het is een beetje zoals de slager, die zijn eigen vlees keurt. Onderwerpen waar de provincie over gaat zijn bijvoorbeeld ruimtelijke ordening; waar mag de gemeente huizen bouwen en hoeveel. Soms staan de plannen van gemeenten haaks op het beleid van de provincie. Aan de vooravond van deze verkiezingen kan men zich de volgende vragen stellen:

  1. Is de Provincie een gedateerd en achterhaald bestuursorgaan?

  2. Staat de provincie lokale en gemeentelijke besluitvorming in de weg (hindermacht)?

Mening lokale politici

Wij legden deze vraag voor aan onze lokale politici die hier dagelijks mee te maken hebben.

Carla Wijnhoven, fractieleider VVD: "Het lijkt bureaucratisch en is dat soms ook. Het positieve is, dat dankzij Statenlid Bart Elbers het Centrumplan Eerbeek nu eindelijk van de grond komt". Voor de komende verkiezingen staat VVD raadslid Gerda Jolink op de kieslijst voor de Staten. CDA fractie-kopman Te Bokkel slaat aan op het woord 'hindermacht'. "Wij zien de provincie meer als een verbindermacht". De Provincie moet wat hem betreft wel wat veranderen. "Wij vinden dat de tijd voorbij is, dat de Provincie zegt hoe het moet". Groen Links vraagt zich bij monde van Hennie Beelen af "of de provincie niet teveel bevoegdheden heeft". Voormalig IPV wethouder Frans Bruning staat voor GL op de provinciale kieslijst. D'66 voorman Raben gaf aan geen tijd te kunnen vrijmaken om te reageren op de vragen over de provincie. De vragen aan PvdA fractievoorzitter Berend Klok werden door de Statenfractie beantwoord. Een lokale reactie van de PvdA bleef uit.

Lokalo's

Luuk Tuiten van Lokaal Belang: "De gemeente is in Nederland het bestuursorgaan, dat het dichtst bij de inwoners staat". Wel ziet hij iets in het Duitse 'Kreis-model'. "Gemeenten zijn er dan alleen voor zaken, die er lokaal toe doen. De 'Kreis' is er voor een gebied van 150 tot 200 duizend inwoners". Mame Douma van Democratisch Brummen ziet voor de provincie alleen een rol in zaken die regio overstijgend zijn weggelegd.

Douma vindt, dat er wel erg veel bestuursorganen zijn die zichzelf in leven houden. "Stedendriehoek, Cleantech-regio, Waterschap, Provincie en noem maar op. Het worden er steeds meer en je krijgt ze nooit meer weg".

Burgemeester Van Hedel

"Hoewel de gemiddelde inwoner zich (helaas) minder betrokken voelt bij het provinciale bestuur, blijven Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten (vergelijkbaar met de gemeenteraad en het college van B&W) zeer belangrijke partners voor de gemeente Brummen. Dat moet men niet onderschatten. Ik noem hierbij alleen al de belangrijke provinciale verkeersaders zoals de Rondweg De Hoven/Zutphen, de N787 tussen Brummen en Eerbeek, de N348 tussen Dieren en Zutphen en de N786 langs het Apeldoorns Kanaal. De provincie heeft grote verantwoordelijkheden en is een verbindende schakel tussen gemeenten en regio's. Het zou mooi zijn wanneer wij ons als gemeente Brummen onderscheiden door het hoogste opkomstpercentage bij de verkiezingen van Provinciale Staten in Gelderland. Dan winnen we nog meer aan betekenis in Arnhem! Kortom: Gebruik maken van het stemrecht voor Provinciale Staten is in het belang van elke inwoner van de gemeente Brummen!"

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 2 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 2 uur geleden
Het team is klaar voor de halve finale Achterhoek Cup.
Spcl. Brummen MO15-01 in Halve Finale om de Achterhoek Cup Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen gisteren
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00