Afbeelding

Inspraak?

Columns

COLUMN - Er is zand genoeg op de Veluwe. Gooi het kanaal ermee dicht en je hebt een moderne autoweg. Geen dodenweg meer tussen de bomen en geen 60-kilometer slakkengang. Het is een idee van de Dorpsraad Loenen. De redactie van Brummens Nieuws vond het groot nieuws en opende er vorige week de krant mee.

Dempen, asfalteren en de weg inrichten: het gaat om honderden miljoenen. Met zoveel gedroomde miljoenen kun je verder fantaseren: Kunnen we de industrie uitkopen en verplaatsen naar Apeldoorn? Dan hoeven de fabrieken niet te investeren in een logistiek centrum, het Markvoortse bos niet gekapt, het kanaal niet gedempt en het prachtige landschap langs het kanaal niet gesloopt. En de dorpsraad Loenen kan zich weer bezighouden met verkeersdrempels en zebrapaden.

De kanaaldemping werd voorgesteld tijdens een inspraakavond van de gemeente Apeldoorn over het verkeer tussen Eerbeek en Loenen. ‘Inspraak heeft geen enkele zin als er niets mee wordt gedaan’, schreef een lezer aan het Brummens Nieuws. ‘Burgers hebben er recht op echt te worden gehoord als er beslissingen genomen moeten worden over zaken die ons allen raken, is zijn terechte stelling. Ons dorp is niet alleen van de papierindustrie, de gemeente of de buitenlandse beleggers’.

De rol van de gemeenteraad vindt de ingezonden brievenschrijver maar een ‘dooddoener’. IPV, de allang verdwenen dorpspartij, had de leuze ‘geen inspraak maar meespraak’. De briefschrijver gaat een stapje terug: inspraak is mijnspraak. De papierindustrie moet uit ons milieu verdwijnen, vindt hij.

Er staan duizenden arbeidsplaatsen op het spel. Die wegen zwaar. Te zwaar om ze af te doen met de woorden: ‘het zal flink aanpakken worden, als de papierindustrie zou verdwijnen, maar de ondergang van de textielindustrie en de mijnbouw is ook overleefd.

Inspraak?, zette hij boven zijn stukje. Het vraagteken lijkt mij terecht.

Muus Groot

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35