Afbeelding

CvdK Berends benoemt van Hedel voor 2e termijn

Algemeen

BRUMMEN - Hij begon als vervangend burgemeester in Brummen en volgde daarmee Niels Joosten op. Kort daarop werd hij voor een periode van zes jaar benoemd om de inwoners van Brummen als burgemeester te dienen. Afgelopen donderdag werd Alex van Hedel voor een tweede termijn van zes jaar benoemd als burgemeester van Brummen door de Commissaris van de Koning in Gelderland. Van Hedel is blij met zijn benoeming en dat hij zijn beroep kan uitoefenen op enkele kilometers van de plaats waar hij is geboren. In het Brummens Nieuws van deze week blikt hij terug op zijn persoonlijk leven, zijn jongensdroom, zijn carrière en geeft hij zijn kijk op zijn burgemeesterschap in Brummen. 

“Een te scherpe blik vertroebelt je beeld”.

Wanneer je de spoorlijn Zutphen-Apeldoorn bij Empe als natuurlijke grens beschouwt tussen Voorst en Brummen, dan ben ik geboren in de gemeente Brummen. Het stukje Breestraat waar ik geboren ben, parallel aan de spoorlijn, is echter gemeente Voorst. Het scheelt slechts zo’n 7,5 meter! In mijn paspoort staat dat ik in Voorst geboren ben, maar ik voel mij zowel Brummenaar als Brummenees. Geen kwaad woord over Voorst overigens!

Hoewel ik mijn jeugd niet in de gemeente Brummen heb doorgebracht, kom ik er mijn leven lang al. Saillant detail: mijn vader, Alex sr., heeft als ‘Van Hedel’ op 13 augustus 1946 voor het eerst ‘kwartiergemaakt’ in Brummen op het adres E7. Dat adres zegt weinigen wat, maar het was aan de Zutphensestraat. Hij ging daar in de kost, zoals dat toen heette. Mijn moeder, toen zijn verkering, heeft tijdens bezoeken daar aan de piano in de huiskamer gezongen. E7 was de kadastrale adresaanduiding in die tijd.

Mijn jongensdroom heb ik waar kunnen maken. Uit mijn beroepsoriëntatie op de middelbare school kwamen drie opties naar voren. Politie, advocatuur, journalistiek. Ik droomde in elk geval niet van politiek, maar van politie. Het scheelt slechts één letter. In Den Haag heb ik bij de politie in de Schilderswijk en Duindorp (Scheveningen) gewerkt, maar ook bij de motorbrigade (verkeerspolitie). Daar heb ik lessen voor het leven geleerd, levenslessen. Die brachten mij tot mijn persoonlijk adagium “een te scherpe blik, vertroebelt je beeld”.

In eerste instantie is het van belang dat overheidsdienaren (bijvoorbeeld ambtenaren en politiemensen) onze democratische rechtsstaat waarborgen. Dat geeft duidelijkheid en rechtszekerheid. Zij moeten een scherpe blik hebben op wat wel kan en mag en wat niet. Maar een te scherpe blik, kan de rest van het beeld vertroebelen. Er zijn nog zoveel omstandigheden en oorzaken die er ook toe doen. Bij juridische kwesties heb je een onafhankelijke rechter die daar rekening mee houdt, in een samenleving kan een burgemeester zo’n blik proberen te verruimen. Dat is de meerwaarde en het boeiende van dit vak, dit ambt. Op individueel niveau in de samenleving, op ambtelijk niveau, op politiek-bestuurlijk niveau.

Uit een recent onderzoeksrapport van prof. Marcel Boogers blijkt dat zowel burgers, raadsleden en wethouders veelal goed te spreken zijn over het functioneren van de burgemeester in Nederland. Met name de onafhankelijke positie wordt als cruciaal ervaren. In die zin zie ik dan ook geen enkel nut of noodzaak om tot een gekozen burgemeester te komen in Nederland. Dat maakt een burgemeester juist afhankelijk.

Mijn jongensdroom heb ik waargemaakt. Een goede basis. Nu vervul ik het mooiste en zinvolste ambt wat er in mijn beleving bestaat, burgemeester. Geen droom, maar realiteit. In de gemeente Brummen welteverstaan. Ik ben bijzonder blij dat de gemeenteraad mij unaniem voorgedragen heeft voor herbenoeming en dat dat ook Zijne Majesteit heeft behaagd. Het meest belangrijke vind ik toch wel dat ik mij over het algemeen gedragen voel door een groot deel van zo’n 21.000 inwoners. Niet uit zelfgenoegzaamheid, maar in het belang van het complete beeld van en voor de gemeente Brummen. Deze mensen zijn mij lief!

Alex van Hedel

Uit de krant

Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 14 uur geleden
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00