
Cleantech Brummen
ColumnsCOLUMN: De bestuurders in de driehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen zijn erachter dat hun speeltje ‘Cleantech Regio’ niet bestaat. Ze hoopten onder die naam in Nederland wereldberoemd te worden als duurzame landstreek. Mooie plannen waren er wel maar niemand wist ervan. Niet in Nederland en ik maak me sterk ook in de stedendriehoek zelf niet. De roem is een verloren illusie. ‘Cleantech’ wordt weer gewoon ‘Stedendriehoek’ en het is maar de vraag of er buiten onze eigen regio een belletje gaat rinkelen als je met de ’Stedendriehoek’ aankomt.
Met Cleantech dachten onze bestuurders het vlaggenschip te hebben van een prettig leefklimaat, groene groei en digitaal vakmanschap. En in opdracht van het kabinet een Regionale Energie Strategie (RES) met lekker veel windmolens. Het is verleidelijk de spot te drijven met de bestuurlijke drukte van zo’n orgaan, maar iets in Brummen weerhoudt mij ervan. Je zou de gemeente erop kunnen betrappen dat de vaak herhaalde belofte nog dit decennium energieneutraal te worden niet wordt gehaald. Zelfs het toedekken van een gemeentelijke parkeerplaats met zonnepanelen duurt eeuwen.
Maar sporthal de Bhoele ligt wel onder de zonnepanelen en hectaren aan spiegelpark (ont)sieren het landschap. En nu gaat de gemeente tweeëneenhalf miljoen euro lenen om het gemeentelijk vastgoed te isoleren en met zonnepanelen te beleggen. ‘Het is goedkoper om te investeren in verduurzaming dan de verhoogde energieprijzen te betalen’, zegt milieuwethouder Pouwel Inberg. De gemeente denkt de investering binnen acht jaar terug te verdienen. Dat is vast te optimistisch, zoals inverdieneffecten vaker worden overschat, maar het is wel echt Cleantech. En tegen de tijd dat de overschrijding in de boeken verschijnt zijn we allang bij een grotere gemeente met een dikke portemonnee aangeschoven.
Muus Groot