Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek

Algemeen

EERBEEK –Voorlopig komen bij de Tennisclub Eerbeek (TCE) geen padelbanen. Het college van burgemeester en wethouders van Brummen heeft deze week de eerder verleende omgevingsvergunning herroepen. Over de aanvraag zal het college volgens een andere procedure een nieuw besluit nemen. De tennisclub moet voor die procedure aanvullend onderzoek doen en extra stukken aanleveren.

Sinds begin 2022 is de Tennisclub Eerbeek met de gemeente Brummen in gesprek geweest voor het realiseren van vier padelbanen op het terrein van de vereniging aan de Harderwijkerweg in Eerbeek. Steeds heeft de gemeente aangegeven wat wel en wat niet mogelijk was en welke stukken aangeleverd moesten worden. Uiteindelijk is op 11 oktober 2023 een vergunning verleend.

Bezwaar

Tegen dat besluit is door een aantal omwonenden en Vitens bezwaar gemaakt. Tijdens een zitting van de onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften van gemeente Brummen zijn de bezwaren toegelicht. Acht insprekers legden in februari aan de commissie uit dat een padelbaan niet vergelijkbaar is met een tennisbaan. Volgens de meegenomen advocaat is er sprake van een bouwwerk dat niet past binnen de regels van het bestemmingsplan. De deskundige Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder had met betrekking tot de geluidsonderzoeken veel bedenkingen bij de plannen. De woordvoerder van Vitens vroeg zich af wat de gevolgen van de aanleg zijn voor de bodem. Ook wilde hij weten wat het effect het geluid is voor de dassen in de dassenburcht op het terrein van het waterleidingbedrijf. Het waterleidingbedrijf wil in ieder geval een schriftelijke garantie dat er geen schadelijke gevolgen voor de waterwinning zullen zijn.

De vertegenwoordigers van de tennisvereniging betoogden tijdens die zitting dat ze hun uiterste best hadden gedaan om de plannen goed en zorgvuldig uit te werken. Er is zelfs een externe deskundige in de arm genomen.

Eén bouwwerk

De commissie heeft in het advies aangegeven dat de gehele padelbaan (inclusief bodem) gezien moet worden als één bouwwerk en niet zoals de gemeente had geoordeeld alleen de grondoppervlakte van de zijwanden. Door dit advies op te volgen past het initiatief niet binnen de regels van het omgevingsplan. De commissie adviseert daarom om de uitgebreide procedure te volgen. Die procedure gaat vergezeld van een ruimtelijke onderbouwing. Bij het behandelen van het verzoek als uitgebreide aanvraag vindt na het ontvangen van de aanvullingen opnieuw een zorgvuldige belangenafweging plaats.

Herroepen

Het college heeft dit advies overgenomen. Tevens heeft het de ingediende bezwaren ontvankelijk en gegrond verklaard en heeft B&W de eerder verleende vergunning herroepen. Dat houdt in dat de tennisclub voorlopig niet met de bouw kan starten. Uiteraard is tegen het besluit van het college binnen zes weken beroep mogelijk bij de rechtbank, maar of daar een ander oordeel volgt, is de vraag. De Tennisclub kan ook meewerken aan de uitgebreide procedure. Dat kost tijd en ook dan kunnen omwonenden en andere belanghebbenden opnieuw bezwaar maken. Vast staat dat er voorlopig geen padelbanen aangelegd kunnen worden.

Uit de krant

Foto ter illlustratie.
Naar Parijs Ingezonden 11 uur geleden
Het is oppassen geblazen in het groengebied voor overstekend wild. Foto: LDG Fotografie.
Motorrijder zwaargewond in Loenen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Samen gezond oud worden in Empe en Tonden Algemeen 1 mei, 12:57
Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 30 apr, 13:31
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 30 apr, 13:20
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 30 apr, 13:14
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 30 apr, 11:45
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 30 apr, 11:37
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 30 apr, 11:29
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 30 apr, 11:26
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 30 apr, 11:19
Koninklijke onderscheiding door burgemeester van Rumund(lb) voor Barbara Heldring(rb), Hanny Rodijk-Poeze(ro), Herman Huisken(l) en Theo van Enckevort(lo). Foto's: Monique Schuite
Waarnemend burgemeester van Rumund reikt Koninklijke onderscheidingen uit. Algemeen 26 apr, 12:30
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00