De verbouwing is volop aan de gang. Foto: Rutger Jongejan
De verbouwing is volop aan de gang. Foto: Rutger Jongejan

Nieuwe bestemming Jachthuis Leusveld.

Algemeen

HALL - Landgoed Leusveld kent bijna iedereen als een mooi wandelgebied tussen Brummen en Eerbeek. En kies je voor een vroege ochtendwandeling kort na zonsopkomst? Dan is de kans groot dat je oog in oog komt te staan met de reeën die er leven. Op het landgoed staan ook een statig jachthuis en koetshuis. Rond deze panden zijn bouwvakkers druk in de weer. Onze correspondent kreeg er een rondleiding van boswachter Marie-Thérèse te Bulte.

Zowel het jachthuis als het bijbehorende koetshuis zijn in neorenaissance stijl gebouwd en dateren uit 1911. De gebouwen zijn ontworpen door de Apeldoornse architect J.A. Heuvelink. In de jaren ’60 is het pand van eigenaar gewisseld en moest de monumentale trappenhuis wijken omdat de entree dienst deed als garage van een verzekeringsmaatschappij.

In 1971 kwam het pand in het bezit van Natuurmonumenten. “Sinds 1973 werd het jachthuis bewoond door de familie Peeters die het Jachthuis grotendeels in de oude staat wist te herstellen.” Marie-Thérèse spreekt vol trots en bewondering over de voormalige bewoners.

Imitatie natuursteen

In de renaissancetijd (16e en 17e eeuw) waren stijlelementen, zoals speklagen van natuursteen, een teken van rijkdom. Ook het jachthuis en koetshuis hebben deze speklagen. Bij de bouw is gekozen voor een imitatie van pleisterwerk, omdat natuursteen kostbaar was en transport niet altijd even eenvoudig bleek te zijn. 

In de panden zelf zijn mooie en authentieke elementen terug te vinden. Gegraveerde dieren in het houtwerk en statige leeuwen op sokkels. Het echte cadeautje vonden we terug in de klokkentoren van het jachthuis: Een prachtig en goed onderhouden uurwerk! 

Renovatie en isolatie

Inmiddels vinden er al geruime tijd herstel- en isolatiewerkzaamheden plaats aan en bij het jachthuis. Omdat het een rijksmonument is, is dat een specialistische klus. Oude ornamenten blijven zichtbaar en voor de raampartijen komen voorzetramen, zodat het karakter van de panden behouden blijft. Voor de isolatie is gebruik gemaakt van papiersnippers. Hergebruik van (bedrukt) papier op een steenworp afstand van het dorp dat bekend staat om haar papierindustrie: Eerbeek.

Vakantieverblijf in aanbouw

Tijdens de rondleiding zijn er overal vakmensen aan het werk. Secuur doen ze hun werk en je kan al goed zien waar badkamers en slaapkamers gaan komen. De moderne douchekolommen in de badkamers misstaan niet in het karakteristieke pand. In de centrale hal van het jachthuis staat nu nog een bouwtrap, maar die gaat vervangen worden door een soortgelijke trap als de oude monumentale trap uit de beginjaren van het jachthuis.

Na de verbouwing worden het jachthuis en het koetshuis verhuurd als vakantieverblijf via Buitenleven Vakanties, dat zich specialiseert in de verhuur van unieke vakantiewoningen in de natuur. De verhuuropbrengst komt ten goede aan natuurbehoud en cultuurhistorisch erfgoed. 

Wanneer je vanuit één van de slaapkamers in het jachthuis door de ramen naar buiten kijkt, kan je jezelf al voorstellen hoe het is om hier wakker te worden: De vogels fluiten vrolijk hun deuntje in het voorjaarszonnetje en in grasland staan een paar reetjes rustig te grazen. Wakker worden en onthaasten in de natuur.

Een oud maar goed onderhouden uurwerk. Foto: Rutger Jongejan

Uit de krant

Een gezellige familietoernooi wat vraagt om een herhaling volgend jaar.
Familietoernooi bij TC Eerbeek Algemeen 4 uur geleden
Plezier staat voorop bij Orquesta Catambú.
Orquesta Catambú in 't Buurthuis Algemeen 6 uur geleden
Een bijzondere 'eropuitdienst' o.l.v. Pastor Jolanda Aantjes in Oeken.
Eropuitdienst Hall Algemeen 21 mei, 12:08
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 21 mei, 11:27
Een prijsje winnen als je opruimt? Hoe leuk is dat?
Zwerfvuil rapen, best leuk! Algemeen 17 mei, 09:00
Speciaal voor dit concert breidt "Luigi Consort" uit tot 10 strijkers.
Strijkkwintet speelt Bach en Vivaldi Algemeen 17 mei, 09:00
Dennis Nugteren en Mourad el Ansari winnaars Jeu de boule toernooi
Geslaagd Hazenberg jeu de boule toernooi Algemeen 17 mei, 09:00
De biljarters sluiten competitie af.
Zonnige afsluiting Biljartvereniging De Boerderij in Plein 5. Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Kom je (proef)voetballen bij vv Oeken? Algemeen 17 mei, 09:00
Veilig oefenen met fietsen op een verkeersplein.
32 basisscholen in Gelderland in de race voor een ANWB Verkeersplein Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Ergenis in de Gemeente Brummen. Ingezonden 17 mei, 09:00
Ellen Lammersen neemt cheque in ontvangst.
Uitreiking attentie mantelzorgers Algemeen 17 mei, 09:00
Ruim 17.000 zonnepanelen moeten tijdelijk worden verwijderd.
Regenjas voor vuilstort Doonweg in Eerbeek Algemeen 17 mei, 09:00
Loenen 1935. Bron: Nieuwe Apeldoornse courant 7-8-1935
Rubriek oud: Loenen Algemeen 17 mei, 09:00