Servicepunt in Eerbeek
Servicepunt in Eerbeek

Gemeente sluit het Servicepunt in Eerbeek

Algemeen

BRUMMEN – Als de gemeenteraad er volgende week mee akkoord gaat, sluit op 1 januari 2024 het gemeentelijke Servicepunt in Eerbeek. Het pand Stuijvenburgstraat 66 wordt verkocht “met of zonder de politie.” Met bibliotheek, Stichting Welzijn Brummen (SWB) en een externe partij gaat de gemeente op zoek naar een locatie die voor alle partijen geschikt is.

Met de kostenbesparing die de opheffing van het steunpunt oplevert, kan de gemeente de kostenstijgingen binnen de begrotingsposten jeugd en WMO opvangen. Het Servicepunt Eerbeek is 30 oktober 2017. In de coronatijd was het Servicepunt tot 1 september 2021 gesloten en dat heeft geen klachten opgeleverd. Op het ogenblik is het Servicepunt wekelijks beperkt geopend. Inwoners kunnen er op maandag van 8.30 uur tot 19.30 uur en op de woensdag van 8.30 uur tot 12.30 uur terecht. De maandag is op het Servicepunt in Eerbeek, mede vanwege de avondopenstelling, de dag met de meeste afspraken. Op een maandagochtend komen er amper vijf inwoners aan de gemeentelijke balie in Eerbeek. Het totaal aantal afspraken en uitreikingen van de basisproducten burgerzaken zoals rijbewijzen, paspoorten, nationale ID-kaarten en verhuizingen ligt in Brummen beduidend hoger dan in Eerbeek. De gemeente heeft vastgesteld dat er steeds meer inwoners gebruik maken van e-formulieren om hun aanvraag te doen. De verdere digitalisering maakt het mogelijk dat inwoners steeds meer van huis uit kunnen regelen. Sinds deze maand kan bijvoorbeeld ook verlenging van het rijbewijs in Brummen online worden geregeld.

Zelf regelen

Maar dat een inwoner steeds meer zelf kan regelen, betekent niet dat de gemeente minder werk heeft. Het college somt in een brief aan de raad verschillende taken op, die extra handjes vragen. Zo is 1 oktober 2023 het ´Besluit experimenten bijhouding basisregistratie personen (BRP)´ gestart. De gemeente moet gegevens in de basisregistratie personen bijhouden over niet-ingezetenen. Vanaf 2013 zijn paspoorten tien in plaats van vijf jaar geldig geworden. Vanaf maart 2024 ontstaat er daarom een “paspoortenpiek” die 5 jaar duurt en een hoogtepunt kent in 2026, met directe gevolgen voor het aantal aanvragen en uitgiften van paspoorten. Om deze piek op te kunnen vangen is een concentratie van die werkzaamheden nodig op de locatie in Brummen. Vanaf januari 2024 heeft de Wet dubbele achternaam ook een direct effect op het aantal aanvragen bij de burgerzakenbalie. Kinderen kunnen daarmee voortaan de achternamen van beide ouders krijgen. Om zo efficiënt mogelijk het speciaal voor al deze taken opgeleide personeel in te zetten, wil de gemeente deze taken centraliseren in Brummen.

Nieuwe locatie

Omdat ook de spreekuren van het Team voor Elkaar niet meer plaatsvinden in het Servicepunt, maar op afspraak in de gebouwen van Stichting Welzijn Brummen (SWB), en ook de politie zelden aanwezig is, denkt de gemeente dat het pand kan worden verkocht. Voor de politie moet dan of een andere locatie worden gevonden, of de koper moet de ruimte aan de politie willen verhuren. Maar het sluiten van het Servicepunt betekent geen definitief vertrek uit Eerbeek. In het verleden zijn er plannen gemaakt voor de huisvesting onder één dak van de bibliotheek en Stichting Welzijn Brummen (SWB). De bibliotheek in Eerbeek moet op zoek naar een ander onderkomen en SWB zit in Eerbeek in een pand dat aan renovatie toe is. Een nieuw steun- en informatiepunt van de gemeente zou daar goed bij passen. Daarom wordt in samenwerking met een externe partij gewerkt aan een integraal plan.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 12 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 12 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 12 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 12 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 12 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 12 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 12 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 12 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 12 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 12 uur geleden