Afbeelding

“Gemeenteraad wordt buitenspel gezet”

Algemeen

EERBEEK - “Als de verkoop van de speeltuin aan de Tormentilpad zo doorgaat, wordt de gemeenteraad buitenspel gezet. Wijzigingen van gebruik van gronden is de bevoegdheid van de raad.” Dat zegt Mame Douma die als raadslid initiatiefnemer was van een motie die vroeg om in overleg te gaan met alle betrokkenen. In afwachting van een gesprek met de gemeenteraad is de verkoop opgeschort.

Het verkoopdossier van de 450 m2 groen, dat is ingeklemd tussen de woningen aan de Stekelbrem, Bijenkorf, Kraaiheide en het Tormentilpad, verloopt verre van rimpelloos. Bijna twee jaar geleden lagen de aktes vrijwel klaar bij de notaris, toen vanuit de gemeenteraad er vragen kwamen. Overlast en problemen met handhaving zou een reden voor verkoop zijn.

Geen klachten

Tegenstanders van de verkoop ontdekten dat er bij politie noch gemeente klachten waren binnengekomen. Verantwoordelijk wethouder Ine van Brugsteden bleef van mening dat de nu voorgelegde verkoop een bevoegdheid van het college is. Op initiatief van Mame Douma nam de gemeenteraad toch unaniem een motie aan, waarin het college werd gevraagd “nogmaals met alle betrokkenen tegelijkertijd in overleg te treden”.

Na de gemeenteraadsverkiezingen nam het nieuwe college het dossier weer ter hand en voor de zomer verscheen een publicatie waarin de verkoop werd aangekondigd.

Voor Gertie Sloetjes (fractievoorzitter GroenLinks) was dat aanleiding om vragen te stellen. Volgens het raadslid is de motie niet correct uitgevoerd omdat alleen met grondeigenaren schriftelijk is gecommuniceerd, “De verkoop van de groenstrook is het uitgangspunt van het college. Andere opties zijn niet onderzocht,” aldus Sloetjes.

Kruimelgevallen

Het college stelt dat de motie wel is uitgevoerd en dat volgens de geldende regels is gehandeld. Volgens wethouder Steven van de Graaf handelt het college volgens de beleidsregels kruimelgevallen, een collegebesluit uit 2015. Volgens die regeling kan het college bij eenvoudige zaken die strijdig zijn met het bestemmingsplan en onder strikte voorwaarden toch toestemming verlenen.

Na de publicatie van de voorgenomen verkoop kon via een kort geding bezwaar worden gemaakt. Niemand heeft dat volgens wethouder Van de Graaf gedaan. “Dat betekent,” aldus de wethouder, “dat de grond nu verkocht kan worden en volgens de regeling kruimelgevallen door het college een omgevingsvergunning voor het gebruik als erf en tuin verleend kan worden.

In gesprek

Gertie Sloetjes heeft, net als enkele andere raadsfracties, over de beantwoording door het college vragen. In het raadsforum van donderdag 5 oktober staat “de bespreking van de beantwoording” geagendeerd.

Ex-raadslid Mame Douma vindt het volkomen terecht dat de raad in gesprek wil over de beantwoording en ook het initiatief houdt. “Wijziging van bestemmingsplannen is een bevoegdheid van de raad. Met die kruimelregeling trekt het college die procedure naar zich toe. Maar in dit geval blijft de verkoop omringd door rechtsonzekerheid. Huurders hebben geen enkele inspraak gehad. De wijziging van de bestemming wordt niet geregeld en dus hebben de kopers geen zekerheid over het gebruik van de grond. De omgevingsvergunning beperkt het gebruik voor maximaal tien jaar en op voorwaarde het “zonder onomkeerbare gevolgen zal en kan worden beëindigd.” Dat zullen de kopers niet willen. Dat moet de gemeente ook niet willen. En aangezien de raad de bevoegdheid heeft bestemmingsplannen vast te stellen, moet die dat zo ook niet willen.”

Douma heeft nog een bezwaar. Dezer dagen onderzoekt de gemeente via een enquête participatie van de burgers. Een onderzoek over meedenken en meedoen met plannen van gemeente Brummen. “Daar is in dit dossier helemaal geen sprake van. Ook in de nieuwe Omgevingswet speelt het raadplegen van direct betrokken burgers een basisrol. Sterker, vóór de invoering ervan is dit al gebruikt in de rechtspraak als jurisprudentie.”

Uit de krant

Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 7 mei, 09:00
Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 7 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00