Afbeelding

GEMEENTERAAD SLACHT KIP

Ingezonden

INGEZONDEN: Afgelopen week heeft de gemeenteraad een kip met gouden eieren geslacht.

Wat is er aan de hand? Een benzinepomphouder wil een nieuw tankstation bouwen in het buitengebied. Een plan dat van alle kanten rammelt. Pal naast de akker van een biologische tuinderij. Daar zijn 100-en bezwaren bij de gemeente tegen ingediend. In deze tijd van biodiversiteitsverlies moet je zuinig zijn op zulke akkers met een gezond bodemleven. Het klimaat verandert vooral door de verbranding van fossiele brandstoffen. Moet je dan een nieuw tankstation, 4 x zo groot als in het dorp faciliteren? De benzinepomphouder heeft een brief naar de gemeenteraadsleden gestuurd waarin hij schrijft dat deze bezwaren niet berusten op feiten. Tijdens de raadsvergadering waarin besloten moest worden vertelt de fractievoorzitter van de op-één-na grootste partij dat de bezwaren van 432 mensen die de moeite hebben genomen een zienswijze met bezwaren in te dienen, dat hebben gedaan op basis van emotie en dat die bezwaren niet relevant zijn. Kennelijk neemt deze partij van conservatief-liberaal karakter de klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies niet serieus. En zo wordt een toekomstbestendig bedrijf, duurzaam werkend sinds 1949, benadeeld ten gunste van één ondernemer die meer fossiele brandstof wil verkopen. Terwijl iedereen die de krant leest, weet dat dat een aflopende zaak is. Hoe dat zich laat rijmen met de liberale waarden, waar deze partij voor zegt te staan is mij een raadsel.

De grootste partij stemde ook voor het fossiele verdienmodel van één ondernemer, en benadeelt zo een oud Brummens bedrijf waar nu vooral jonge gedreven mensen werken met een visie voor de toekomst. Hoe op deze manier een lokaal belang gediend wordt, waar de partij voor zegt te staan, is mij een raadsel.

De twee grootste partijen nemen kennelijk niet alleen de klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies niet serieus, ook de spelregels van de gemeentelijke democratie worden genegeerd. Voordat een plan naar de gemeenteraad gaat, mogen burgers dat inzien en eventueel bezwaren indienen. Zo’n plan mag niet tijdens de vergadering drastisch worden gewijzigd. Grote wijzigingen moeten van te voren weer ter inzage worden gelegd. Tijdens de vergadering werd het plan aangepast. De kleinste partijen hebben aangegeven dat dat niet kan en dat het plan niet rijp was voor een besluit. De twee grootste partijen bleven hun eigen spelregels negeren.

Er hoeft maar één bezwaarmaker naar de bestuursrechter te stappen om een lange procedure te starten…

Om het klimaat bezorgde groet, otto koedijk

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35