Afbeelding

Achttien partijen in race voor statenzetels

Algemeen

PROVINCIE - Stemgerechtigde Gelderlanders hebben op 15 maart de keuze uit achttien partijen bij de Provinciale Statenverkiezingen. En daarmee kunnen ze hun invloed gebruiken op hoe in de komende jaren in Gelderland de zaken worden geregeld bijvoorbeeld op het terrein van provinciale wegen, fietspaden, duurzame energie en ruimte voor natuur, wonen, recreatie en industrie.

Als alle achttien erin zouden slagen een zetel te halen, dan hebben er straks vijf partijen meer zitting in de statenzaal dan nu het geval is. Nu maken 50 Plus, CDA, ChristenUnie, D66, FVD, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, SGP, SP, VVD en Groep De Kok deel uit van de provinciale staten. ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en CDA leveren daarbij elk één gedeputeerde, de VVD twee. Samen met Commissaris van de Koning John Berends vormen zij de Gedeputeerde Staten van Gelderland.

Nieuwkomers

Nieuwkomers zijn Volt, BBB, Belang van Nederland (BVNL), JA21, Lokale Partijen Gelderland (LPG) en Ons Gelderland. Groep De Kok doet niet mee, maar het statenlid van die partij staat nu op de lijst van BVNL. Op de lijsten staan overigens niet heel veel kandidaten uit de gemeente Brummen en al helemaal niet op verkiesbare plaatsen. Voor BBB staat op plaats 33 Nadja Haak, inwoonster van Hall. Desirée Brouwer de Geus uit Brummen staat voor het CDA op de lijst op plaats 13. G. van Doorn uit Brummen bekleedt de 15de plek bij het FVD. Jan Willem de Jonge is er voor GroenLinks op plaats 8. En Ron Lips (plaats 11) doet mee voor JA21. Daarbij moet gezegd worden dat niet helder is uit welke plaatsen de kandidaten voor PVV en Ons Gelderland komen. Voor wie het allemaal erg moeilijk kiezen is: op de site van de provincie staan vanaf 17 februari ook de stemwijzers. Overigens kwam in 2019 maar 58,55 van de stemgerechtigden opdraven in Gelderland, wat in vergelijk met de rest van Nederland nog best redelijk was (gemiddelde 56,2 procent).
Toch is de provinciale overheid een factor van belang, ook in Brummen. Zo neemt Gelderland een belangrijke rol in het programma Eerbeek Loenen 2030. Dat beoogt de leefbaarheid in de dorpen Eerbeek en Loenen te vergroten en de (papier)industrie in de regio te behouden. Daarbij wordt geijverd voor een schoner milieu, innovatie en verbeterde concurrentiepositie voor bedrijven.

Eerste Kamer

Ook worden de 75 leden van de Eerste Kamer gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De twaalf Provinciale Staten treden als één kiescollege op, maar het gewicht van hun stem verschilt wel per provincie. Dat heeft te maken met het aantal inwoners van een provincie. Zo is de stemwaarde van een statenlid uit bijvoorbeeld Zuid-Holland (meeste inwoners) 668, die van een lid uit Zeeland 98. Als vertegenwoordiger van de derde provincie in grootte hebben Gelderse statenleden een stemwaarde van 377.

Waterschap

Gelijk met de verkiezingen voor de Provinciale Staten hebben verkiezingen plaats voor de waterschappen, dus ook voor Vallei en Veluwe, waartoe Brummen behoort. Waterschappen regelen de waterstand in hun gebied, zuiveren afvalwater, beheren de dijken, voeren natuurbeheer in en aan het water uit en controleren de kwaliteit van zwemwater. Dertien partijen doen mee. VVD, ChristenUnie, CDA, Water Natuurlijk, PvdA, SGP, Lokaal Waterbeheer AWP en 50plus maakten al deel uit van het algemeen bestuur van het waterschap. Nieuw zijn de partijen Ondernemend Water, Partij voor de dieren, BBB en Belang van Nederland (BVNL). Wie wil weten welke Brummenaren deelnemen; dat zijn: Bas van der Veen, Eerbeek (VVD, plaats 2); Niels Noordstar, Brummen (VVD, plaats 17); Johan van der Heide, Eerbeek (ChristenUnie, plaats 34); Dity van Zuidwijk-Van Lenthe, Brummen (CDA, plaats 25); Mark Holtslag, Hall (Natuurlijk Water, plaats 5); Hennie Beelen, Brummen (Natuurlijk Water, plaats 27) en Herman Ubbink (BBB, plaats 6) uit Eerbeek.

Uit de krant

Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00
Wandel4Daagse Eerbeek. Foto: Copyright: ADN-Fotografie.nl
Inschrijvingen voor 60ste Wandel4daagse Eerbeek van start Algemeen 12 apr, 09:00
Foto tijdens het 25 jarig jubileum van landelijke rijvereniging 'de IJsselruiters' uit Brummen in 1951.
Rubriek Oud Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
Brummen treedt op tegen houtversnipperaars Algemeen 12 apr, 09:00
Foto ter illustratie. Bron: Google maps
Hoe naar huis gaan 'thuiskomen' werd. Ingezonden 12 apr, 09:00
Hoofdroute A50.
Eerbeekse knelpunten: ingewikkelde puzzel Algemeen 12 apr, 09:00
Muhammed in actie tegen ijzersterke EK-deelneemster Gwen Scholten.
Jeugddammen: De regiocup Gelderland Algemeen 12 apr, 09:00
Nicole Regelink schrijft 'Vergetelheden'. Foto: Artist-freed.
Zorgzame pennenlikker schrijft 'Vergetelheden' Algemeen 12 apr, 09:00
Gezelligheid rondom het Andreashuis.
Andreasrommelmarkt Brummen Algemeen 12 apr, 09:00
Huldiging koorleden.
Vrouwenkoor Phoenix kijkt goed terug op 2023 Algemeen 12 apr, 09:00