Bovenbouw Eerbeekse brug. Afbeelding Cronobook.
Bovenbouw Eerbeekse brug. Afbeelding Cronobook.

Laatste kans voor bovenbouw Kanaalbrug

Algemeen

EERBEEK - De bovenbouw van de Eerbeekse brug over het kanaal dreigt tot oud ijzer te worden verwerkt, als er geen initiatieven ontstaan om de hefinstallatie alsnog te redden. De Stichting Hall Leeft zit met de constructie, die nu opgeslagen ligt, in haar maag. De opslag kost geld, maar voor opknap en terugplaatsing is onvoldoende geld beschikbaar. De stichting wil nu een laatste poging doen om partijen te vinden die zich willen inzetten voor het behoud van de installatie.

De drie Brummense bruggen -naast de Eerbeekse, de Coldenhovense en Hallse brug- bleken in 2008 zodanig slecht dat ze niet langer als veilig werden beschouwd voor zwaar verkeer. Door de slechte financiële positie van de gemeente Brummen en de hoge renovatiekosten bleef herstel van de drie oeververbindingen bijna tien jaar uit. In het najaar van 2017 werden ze eindelijk aangepakt. Geld was ook toen de reden dat de gemeente in eerste aanleg besloot de bovenbouw van de bruggen niet te vervangen. Dat leidde tot verontwaardiging bij inwoners van Hall en Eerbeek en protesten van de Stichting Hall Leeft en de Dorpsraad Eerbeek-Hall. De bruggen zouden zonder de hefinstallaties hun karakteristieke uitstraling verliezen en bovendien zouden die ook nodig zijn in het geval dat het kanaal weer bevaarbaar zou worden gemaakt. De gemeente ging uiteindelijk overstag en besloot de bovenbouw van de Hallse en de Coldenhovense brug te renoveren en terug te plaatsen. Voor de Eerbeekse brug was geen geld. Op initiatief van de Stichting Hall Leeft en de Dorpsraad Eerbeek-Hall werd die bovenbouw opgeslagen op een nabijgelegen terrein. Om te wachten op betere tijden, die echter niet kwamen.
Volgens Lammert Hissink van de Stichting Hall Leeft is in 2017 begroot dat de renovatie en terugplaatsing van de bovenbouw van de Eerbeekse brug tussen de 80.000 en 100.000 euro kost. “Dat zal nu nog wat meer zijn. Dat geld hebben we niet, en als we het hadden is maar de vraag of je zo’n groot bedrag in één project wil steken. We hebben geprobeerd om mensen te prikkelen om initiatieven te komen voor behoud van de installatie en gesprekken gevoerd met de gemeente en ook een organisatie als ‘Beleef het kanaal’. Dat heeft niet tot concrete stappen geleid. We willen nog een laatste poging doen om organisaties of mensen te prikkelen met initiatieven of ideeën te komen voor behoud van de bovenbouw.”
Levert dat alles niets op, dan wordt de installatie verschroot.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 6 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 6 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 6 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 6 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 6 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 6 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 6 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 6 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 6 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 6 uur geleden