Afbeelding

Gelderland wil er 90.000 huizen bijbouwen

Algemeen

PROVINCIE - Provincie Gelderland wil tot en met 2030 minimaal 90.000 woningen bijbouwen. Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten van Gelderland aan de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Daarmee zou de provincie tien procent van de landelijke woningbouwopgave zoals opgenomen in de Nationale Woon- en Bouwagenda voor haar rekening nemen.

De woningnood is hoog. Samen met gemeenten en woningbouwcorporaties wil Gelderland de woningbouw in de provincie versnellen. Met dit aanbod moeten starters en doorstromers meer kans maken op een betaalbare woning.

Volgens gedeputeerde ‘wonen’ Peter Kerris komt het bod als reactie op de vraag van de minister aan de provincies om een indicatie te geven van het aantal woningen dat er tot en met 2030 kunnen worden gebouwd. Kerris: “Wij verwachten dat er minimaal 90.000 huizen kunnen worden bijgebouwd in Gelderland; 45.000 tot 60.000 daarvan zijn betaalbare koop- en huurwoningen. De komende weken gaan wij in overleg met gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen over de bouwambities en kijken we of een hoger aantal woningen haalbaar is. In oktober 2022 leggen we de streefaantallen vast in prestatieafspraken tussen het Rijk, de provincies en gemeenten. De minister wil de provincies meer regie op de woningmarkt geven.”

Gelderland verbindt wel een aantal voorwaarden aan de bouw van de 90.000. Woningbouw is duur. De provincie verwacht van het Rijk onder meer een bijdrage in het financieel tekort om woningen betaalbaar te houden. Woningbouwprojecten kosten vaak namelijk meer geld dan ze opleveren. Verder een investering in de bereikbaarheid van woningen en meer capaciteit vrijmaken voor woningbouw bij gemeenten. Bovendien is op diverse plekken stikstofruimte nodig voor woningbouw. Bijna de helft van alle stikstofgevoelige natuur ligt in Gelderland.

De gemeente Brummen wil tot nu toe 900 woningen realiseren voor 2030, waarvan er inmiddels 500 zijn opgeleverd of in de pijplijn zitten. Ook Brummen wil vooral bouwen voor starters, jonge gezinnen en ouderen. Want in die segmenten is de krapte het grootst. Zo blijkt uit de gemeentelijke woonzorgvisie dat op de korte termijn alleen al ruim 130 woningen nodig zijn, geschikt voor mensen met een fysieke beperking. In Brummen is 26 procent van de bevolking ouder dan 64 jaar. In 2025 zal dat 28 procent zijn.

Uit de krant

Afbeelding
Inschrijven Brummense avondvierdaagse al mogelijk! Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Inloopspreekuur Dorpsraad Eerbeek Hall Algemeen 17 uur geleden
Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00