Afbeelding

Veluwonen verbetert 220 huizen in Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - Veluwonen geeft 220 huurhuizen in de wijk Noorderenk in Eerbeek een forse opknapbeurt. Het gaat om groot onderhoud gecombineerd met verbeteringen, vooral op het gebied van energiebesparing. De bewoners zijn enthousiast over de plannen. Het werk begint nog dit jaar en is in 2026 afgerond.

Een enquête van Veluwonen heeft uitgewezen dat deze eengezinswoningen, inmiddels 50 jaar oud, nog steeds geliefd zijn. Ze zijn ruim, de wijk is aantrekkelijk en winkels en een basisschool zijn dichtbij. De meeste bewoners willen niet weg. Veluwonen verwacht dat er nog lange tijd behoefte aan deze woningen blijft.

Bewonersonderzoek

Een goede reden om deze huizen klaar te maken voor de toekomst. ‘Ieder huis heeft eens in de zoveel jaren groot onderhoud nodig. Maar we doen er een forse schep bovenop. We maken de huizen energiezuiniger en we verbeteren het comfort,’ legt Vincent Buitenhuis (directeur van Veluwonen) uit. Hij vervolgt: ‘Afgelopen weken hebben we de plannen gepresenteerd aan de bewoners en een modelwoning ingericht. De overgrote meerderheid was enthousiast en wil meedoen’.

Voorafgaand aan het maken van het verbeterplan heeft Veluwonen de bewoners gevraagd wat men vindt van hun huis en de wijk. Veluwonen heeft zoveel mogelijk bewonerswensen verwerkt in de plannen. Zo worden alle ramen, deuren en kozijnen vervangen en voorzien van verbeterd isolatieglas. Binnenshuis wordt het ventilatiesysteem verbeterd. 

Energiebesparing

Het meest opvallend zijn de isolatiemaatregelen. De huizen worden geïsoleerd op basis van de huidige eisen en normen: nieuwe daken en vloer- en muurisolatie. Vincent Buitenhuis schrijft het enthousiasme onder de bewoners vooral toe aan de voordelen vanwege deze verbeteringen. ‘We vragen hiervoor maar een geringe huurverhoging van €9,00 per maand terwijl de besparing voor de bewoners op de energiekosten hoger zal uitpakken. Niet onbelangrijk in deze tijd. Het verschilt per huishouden, maar iedereen gaat erop vooruit.’ 

Bewoners die nog een extra stap willen zetten om de energierekening te verlagen, kunnen kiezen voor zonnepanelen. Veluwonen heeft dat afgelopen jaren gedaan bij meerdere projecten en verreweg de meeste bewoners kiezen hiervoor.

Door deze opknapbeurt krijgen de huizen een flinke facelift. Het aanzicht en beleving van de wijk verandert. ‘Ook dat wordt gewaardeerd door bewoners, dat men woont in een aantrekkelijke woonomgeving.’ zegt Vincent Buitenhuis. Hij voegt hieraan toe dat hij dit ook van belang vindt voor de toekomst van de wijk en zelfs voor Eerbeek als geheel. 

Afbeelding
Wordt Brummen beste fietsgemeente 2024? Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Sfeervol afscheid Stichting MET Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Kinderen in actie tegen sluipverkeer Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Keuzes maken in onzekere tijden? Ingezonden 22 sep., 08:00
Afbeelding
FBE heeft vertrouwen in duurzame toekomst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Duurzame lieverdjes Columns 22 sep., 08:00
Afbeelding
Bas Jansen Groente en Fruit gaat stoppen Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Gemeentelijk plan klimaatadaptatie op komst Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
'Zondagochtendverhaal' Algemeen 22 sep., 08:00
Afbeelding
Baasje gezocht voor kittens Algemeen 21 sep., 18:15
Afbeelding
Uitslag kruisjassen vv Oeken 20 september Algemeen 21 sep., 18:11
Afbeelding
Doe mee aan het regionale onderzoek naar koopgedrag Gemeentenieuws 21 sep., 16:41
Afbeelding
Drie fora als voorbereiding op raadsvergadering 12 oktober Gemeentenieuws 21 sep., 16:40
Afbeelding
Popkoor Young Voices treedt op Algemeen 21 sep., 14:35