Foto: Veluwonen
Foto: Veluwonen

Nieuwe toekomst voor Oud Eerbeek

Algemeen

EERBEEK - Woningcorporatie Veluwonen heeft afgelopen zaterdag zo’n 80 huurders persoonlijk uitgelegd wat de plannen zijn voor hun huis in de buurt Oud Eerbeek. 104 huizen krijgen (vanaf eind 2022) de komende jaren een grondige opknapbeurt. Terwijl 86 oude huizen vanaf 2026 worden afgebroken om plaats te maken voor 86 duurzame, nieuwe huizen. Op deze manier maakt Veluwonen de buurt klaar voor de toekomst.

Tijdens de informatiebijeenkomst werd huurders persoonlijk en in kleine groepjes verteld wat er gaat gebeuren. Vincent Buitenhuis (directeur Veluwonen): “Huurders van de te slopen huizen zijn natuurlijk geschrokken van het nieuws. Maar Veluwonen doet dit niet zomaar, we willen zorgen voor energiezuinige huizen waar huurders ook de komende 40 tot 60 jaar goed wonen. En dat lukt niet met alle huizen zoals ze nu in de buurt staan.”

Bewoners staan niet in de kou

Buitenhuis weet zeer goed dat dit voor bewoners erg is: “Het zal je maar gebeuren, de woningcorporatie zegt gewoon dat je huis gesloopt wordt. We hebben daarom veel aandacht voor de mensen. Met persoonlijke gesprekken, huisbezoeken, veel begeleiding, voorrang op een ander huis, een tegemoetkoming in de verhuiskosten en een tijdige aankondiging. En als mensen willen terugkeren in de buurt, dan kan dat. Men krijgt dan een tijdelijk ander huis. Zo proberen we het leed voor hen te verzachten.”

Nieuwe toekomst 

Veluwonen heeft in Oud Eerbeek 190 huurhuizen staan die inmiddels 60 à 70 jaar oud zijn. Daarom is de woningcorporatie gaan nadenken over de toekomst van deze huizen. Zijn ze groot genoeg? Hoe duurzaam zijn ze? Wat is de technische staat? Voldoen ze nog wel aan de woonwensen van bewoners? Kunnen ze beter afgebroken worden of opgeknapt? In het najaar van 2021 vroeg Veluwonen aan alle bewoners van de huurhuizen wat ze van hun huis en buurt vinden. 

Bewonersonderzoek

Vincent Buitenhuis: “Veel huurders wonen fijn en vinden opknappen best een prima idee. Een kleinere groep bewoners vindt juist afbreken en nieuwbouwen goed. Veluwonen wil graag de hele buurt vernieuwen door op te knappen en door nieuw te bouwen. Het bewonersonderzoek bevestigt dit.”

Sommige huizen worden afgebroken omdat ze technisch niet meer op te knappen zijn. Andere huizen breekt Veluwonen af om zo stap voor stap de buurt te vernieuwen met energiezuinige huizen die nog beter aansluiten bij de woonwensen van huidige en toekomstige huurders. Vincent Buitenhuis: “Er staan in de buurt ook blokjes met huur- en koophuizen door elkaar, die gaan we opknappen omdat slopen hier geen optie is. Eigenaren in zulke blokjes hebben van ons inmiddels een brief gehad en kunnen (als ze dat willen) meedoen met de opknapbeurt.”

Bouwen voor de buurt

Veluwonen gaat huurders betrekken bij de plannen. Buitenhuis: “Huurders kunnen straks meedenken over wat er teruggebouwd gaat worden (voor wie, wat, hoeveel), want we bouwen voor de buurt. Huurders waarvan het huis wordt opgeknapt denken ook mee als ze dat willen.”

Stap voor stap

De bedoeling is de opknapbeurt in fases te starten vanaf eind 2022. De afbraak gebeurt ook in fases. Veluwonen verwacht eind 2026/2027 de eerste fase te slopen, om direct daarna met de nieuwbouw te starten. Veluwonen investeert in totaal ca. €26 miljoen in de buurt Oud Eerbeek.

Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe zoekt nieuwe jeugdbestuurders! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Finale Hybride Dammen: Kleine foutjes grote problemen. Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Innovatiesubsidie leidt tot vernieuwend concept Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Gemeente, luister naar je inwoners! Ingezonden 1 dec., 09:00
Afbeelding
Eerbeek maakt zich klaar voor het Winter Weekend! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Midwinterwandeling: Een betoverende wandeling vol gezelligheid Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Brummense uitslag verkiezingen Tweede Kamer volgt landelijk beeld Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Campagne 'Stop geweld tegen vrouwen' van start: Reuversweerd oranje uitgelicht! Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Rubriek Pennenlikkers: Agave Kruissen Algemeen 1 dec., 09:00
Afbeelding
Oortveldruiters gaan weer oliebollen verkopen! Algemeen 30 nov., 16:11
Afbeelding
Kerstoptredens Popkoor Young Voices Algemeen 30 nov., 16:01
Afbeelding
Nieuwe taalvrijwilligers bij de Bibliotheek Algemeen 30 nov., 11:01
Afbeelding
Drie-koren winterconcert Algemeen 30 nov., 10:47
Afbeelding
Kerstnachtdienst in Loenen Algemeen 30 nov., 10:33