Afbeelding

De historie van het Ouwe Jansenpad

Algemeen

Eerbeek – Het mooie weer komt er weer aan en velen van u zullen er dan ook op uittrekken, met de fiets, hardlopend of gewoon wandelen door de plaatselijke natuur. Wellicht bent u dan ook wel eens over het Ouwe Jansenpad gekomen. Hebt u zich weleens afgevraagd hoe dit pad aan zijn naam komt? Wij hebben, als redactie, ons licht opgestoken bij Bert van der Saag uit Eerbeek.

Door: MARION VERHAAF

Het is een prachtig gebied waarin het Ouwe Jansen Pad ligt, het is op 27 april zelfs alweer 30 jaar geleden dat het pad ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Jan Jansen deze naam kreeg. Jansen was lid van een groep enthousiaste hardlopers die wekelijks meerdere keren het bos in gingen om samen lekker buiten te rennen. Jansen wilde destijds geen Abraham in de tuin, in de belangstelling staan was niet zijn ding. Zijn medeclubleden bedachten daarom iets anders, een eigen pad in het bos waar hij zo vaak door heen rende. Jansen vond het geweldig en het pad werd met een fles champagne officieel geopend. Op zijn verjaardagen ging hij regelmatig met zijn bezoek naar het pad, om er over te vertellen.

Door de jaren heen kreeg het veel bekendheid en werd het opgenomen in wandelroutes. Op een gegeven moment kreeg het een andere naam door een gemeenteambtenaar, Het Eerbeekse Veldpad. In de overlevering blijft het echter Het Ouwe Jansenpad.

Van der Saag is nu zelfs bezig het officieel zo genoemd te krijgen bij de gemeente. Het pad waarover wij spreken, start vanaf de Imbosweg waar dan ook een mooi bord staat, het volgende bord staat bij de Zilvense Heide.

De loopgroep heette destijds "het Drent Running Team" en nu "de Ruijter Lopers" naar de huidige sponsor. De groep bestaat uit 17 mannen, waar van er op dit moment 12 nog actief zijn. Van het eerste uur zijn er nog 3 mannen over. Velen zijn nu al 20 jaar of langer lid en gelukkig hebben zij ook een aantal jongere lopers. Er wordt nog steeds 3 keer per week gelopen, iedere zondagochtend en dinsdag- en donderdagavond. "Zelf word ik die week in april 73 jaar en de jongste is net begin 30. We lopen afstanden van 10 tot 25 kilometer. Waarbij de jongeren weleens vooruit gaan maar ook altijd weer terug keren om met ons de rest lopen. Bijna iedereen heeft al eens deelgenomen aan marathons, sommige zelfs meerderen. En ook best goede tijden gelopen," vertelt een enthousiaste Van der Saag. "De loopgroep passeert regelmatig het pad en onwillekeurig denk je dan terug hoe mooi het is als je bijna altijd mensen over het pad ziet fietsen of lopen en dat dit over ons pad gaat!"

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 26 apr, 09:00
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 26 apr, 09:00
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 26 apr, 09:00
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 26 apr, 09:00
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 26 apr, 09:00
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 26 apr, 09:00