Afbeelding

Eerbetoon aan topsporters, afscheid sportbestuurders

Algemeen

En dan overstemden ineens de klanken van 'Eye of the Tiger' het geroezemoes van de vele bezoekers van de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in de hal van het Brummense gemeentehuis. Burgmeester Alex van Hedel schreed naar de boksring, die voor deze gelegenheid in de hal was opgebouwd. Bokshandschoenen aan de handen, forse biceps (nu ja ballonnen) in de mouwen van een om het lijf gesnoerde kamerjas. Maar onder het kledingstuk geen naakte torso, maar het driedelig blauw dat nu eenmaal het uniform is van de Nederlandse burgemeester. Het thema van de nieuwjaarbijeenkomst was dan ook 'sport'.

Van Hedel, wees erop dat de helft van alle Nederlanders wekelijks sport. ,,Dat zal in onze gemeente niet anders zijn'', zo zei hij. ,,Maar sportief zijn, betekent méér dan een lichamelijke krachtinspanning leveren. Het betekent ook, tegen je verlies kunnen, 'fair play' dus. Zo moet ook de gemeente omgaan met haar inwoners en zo moet ook in de raad worden gehandeld.''

De burgemeester stond daarna stil bij de ontbinding van het bestuur van de Stichting Sportkompas. De leden daarvan gaven kort geleden aan dat zij hun werkzaamheden niet langer wilden voortzetten onder meer vanwege de toenemende zwaarte van de taken die zij moeten uitvoeren. Van Hedel: ,,Alhoewel dit een politiek issue is binnen de gemeenteraad – ik heb daar met nadruk geen enkel inhoudelijk oordeel over - wil ik wel uitspreken, dat deze mensen grote waardering verdienen voor hun jarenlange inzet voor sport in Brummen.'' Van Hedel riep de vertrekkende bestuurders Wessel van Soest, Mark Donatz en Willem Elshof op het podium en gaf hen een bos bloemen en houten schalen van de plaatselijke houtdraaier/kunstenaar Otto Koedijk. ,,Jullie zijn immers uit het juiste hout gesneden.''

Twee van de zes bestuurders, Pouwel Inberg en Marion van Wieringen, behouden een herbenoeming nog in beraad. Natale David stapt wel op, maar kon niet aanwezig zijn bij de receptie.

Ook Brummense topsporters werden in de spotlights gezet door Van Hedel. Wielrenner Sam Ligtlee. In 2013 kampioen bij de junioren op de onderdelen sprint en 1 kilometer tijdrit. Tijdens de Europese kampioenschappen baanwielrennen, onderdeel 1 km tijdrijden won hij in Engeland 'brons' en op 19 oktober in Frankrijk veroverde hij 'goud' bij de teamsprint. Ook zijn zus kwam op het podium Elis Ligtlee, die nog meer palmares op haar conto heeft staan dan haar broer. Zij won onder meer 15 medailles bij Nederlandse Kampioenschappen, 28 medailles bij Europese Kampioenschappen, 1 wereldbekeroverwinning, 4 medailles bij Wereld Kampioenschappen en Olympische goud.

En tenslotte was daar Robert de Haan, veruit de jongste van het stel. Vorige maand werd hij als 12-jarige wereldkampioen karten in Brazilië.

Van Hedel zag in de sport overigens ook nog wel een oplossing voor een groter probleem dan de Brummense zaak: de Brexit. De Brummense burgervader vroeg zich af hoe bij dit referendum gestemd zou zijn, als de voetbalminnende Britten als gevolg van de Brexit niet meer mee zou mogen doen aan de Europese Kampioenschappen Voetbal.

Het programma bevatte verder het voorlezen van een interactief gedicht door dorpsdichter Elly van Agtmaal en een dansdemonstratie van de jeugdleden van Sparta en Kracht & Vlugheid.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 3 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 3 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 3 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 3 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 3 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 3 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 3 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 3 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 3 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 3 uur geleden