Afbeelding

Aanleg glasvezel met maanden vertraagd

Algemeen

De aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Veluwe Oost, waartoe ook Brummen behoort, wordt mogelijk met een klein half jaar uitgesteld. De feitelijke werkzaamheden hadden vorige maand moeten beginnen, maar initiatiefnemer Glasvezel Buitenaf heeft nu aangegeven dat pas in het voorjaar wordt gestart. Dat zou kunnen betekenen dat pas in juni de schop de grond in gaat.

Volgens Glasvezel Buitenaf ligt een aantal factoren ten grondslag aan het uitstel. Volgens de organisatie zijn in zeven provincies in Nederland aannemers aan het werk, om in opdracht van Glasvezel Buitenaf de inwoners van de buitengebieden van glasvezel te voorzien. Naast Gelderland zijn dat onder meer de provincies Overijssel en Utrecht. Dit betekent volgens de netwerkbouwer echter ook dat de aannemers soms voor enorme uitdagingen staan, wat betreft de haalbaarheid van de vooraf gegeven planningen en de snelheid van de aanleg. Daarbij is er een probleem met de beschikbare aannemerscapaciteit in de markt. Op dit moment bestaat er zeer veel vraag in de bouw en hebben veel aannemers overvolle portefeuilles. Ook is de regio Veluwe Oost het grootste, meest uitgestrekte gebied in het werkgebied van Glasvezel Buitenaf. Dat vraagt ook meer aandacht en tijd, zowel bij de voorbereidingen, als bij het maken van een detailplanning door de aannemer. ,,Deze voorbereiding willen we goed doen, maar daarom duurt het wel wat langer dan gepland. De aannemer die de aanleg in Veluwe Oost gaat uitvoeren, zal hun huidige project naar verwachting in het voorjaar afronden en aansluitend van start gaan in Veluwe Oost'', aldus de organisatie.

Het gebied Veluwe-Oost omvat niet alleen de gemeente Brummen, maar ook het hele buitengebied van de gemeente Apeldoorn en kernen als Twello en Wilp. De verwachting is. dat het negen maanden tot één jaar duurt om het hele gebied aan te sluiten op glasvezel. Zodra er een klein gebiedje voorzien is van de aansluitingen, dan kunnen de bewoners ook gebruik maken van de aansluiting. Volgens Floor Harmsen van Glasvezel Buitenaf, valt er echter op dit op moment ook nog niet te zeggen waar in dit gebied al eerste gestart gaat worden. ,,Dat is de taak van een aannemer om uiteindelijk te bepalen. Het is een groot en complex gebied. We willen er niet te vroeg over communiceren, omdat er dan verwachtingen worden gewekt die achteraf niet haalbaar blijken. We hebben bijvoorbeeld al meegemaakt, dat we in gebied meldden te gaan starten, toen er meteen al gestuit werd op een partij asbest in de grond. Dan loop je meteen vertraging op. En slecht weer kan de planning natuurlijk ook verstoren.''

Het besluit van Glasvezel Buitenaf om een netwerk in Veluwe Oost aan te leggen, leidde vorig jaar naar een verbeten strijd met een andere netwerkbouwer: Digitale Stad Veluwe. Nadat Glasvezel Buitenaf was begonnen met het werven van klanten voor haar netwerk, meldde zich vrij snel Digitale Stad als concurrent. Dat zorgde voor veel onzekerheid. Om een netwerk rendabel te kunnen aanleggen zou minstens vijftig procent van de huishoudens in het gebied moeten deelnemen. Met twee aanbieders leek dat moeilijk haalbaar. Daarbij kwam dat KPN, nu nog veruit de grootste provider in het buitengebied, via de koperdraadjes van de telefonie aangaf, haar diensten niet te zullen aanbieden via Glasvezel Buitenaf, maar wel via Digitale Stad Veluwe. De eerste aanbieder haalde aan het eind van de sluitingstermijn uiteindelijk voldoende klanten binnen, om de aanleg rendabel te laten zijn. Dat was mede te danken aan een forse verlaging van het (aanleg) vastrecht van 1600 naar 1000 euro.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 4 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 4 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 4 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 4 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 4 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 4 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 4 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 4 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 4 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 4 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 4 uur geleden