Afbeelding

Jongeren in beweging, maar gemeente stopt het jeugdhonk

Algemeen

EERBEEK - De gemeente Brummen heeft besloten, dat er meer aandacht moet zijn voor activerend jongerenwerk. De geldkraan voor het open jongerenwerk in Eerbeek wordt echter dichtgedraaid. Gevolg daarvan is dat SWB geen middelen meer heeft het jongeren ontmoetingscentrum (JOC) in Eerbeek open te houden. De jeugd staat dus weer op straat bij de Bhoele.

In het "Koersdocument Jongeren" dat Brummen in 2015 heeft opgesteld, wordt veel waarde gehecht aan het bieden van gelegenheid grenzen te verleggen en kansen zichzelf te ontwikkelen voor de jeugd. De subsidie van krap drieduizend euro verdampt echter naar nul in het komende jaar.

De jongerenwerker

Jongerenwerker Sjoerd Botschuyver meldt, dat het probleem zit in het wegvallen van de beheerder. De gemeente heeft de uitvoering van de mantelzorgondersteuning overgedragen aan de SWB. Dit was eerst ondergebracht bij Humanitas. De overdracht moet wel binnen het bestaande budget gerealiseerd worden. Een kostenombuiging was noodzakelijk en werd gevonden in de omvorming van het jongerenwerk. De ontmoetingsfunctie werd door de gemeente Brummen ter discussie gesteld, waarbij de uren voor de beheerder van het JOC ingezet moesten worden voor de mantelzorg. De beheerder is dus ontslagen en de vacature voor een mantelzorg-coördinator staat open. Jongerenwerker Botschuyver gaat alles op alles zetten om de contacten met de Eerbeekse jeugd te onderhouden en samen met hen het vernieuwende jongerenwerk te ontwikkelen. "Er liggen mogelijkheden genoeg in Eerbeek, maar door het wegvallen van een centrale plek is het wat lastiger contacten te onderhouden." Wel stelt Botschuyver: "uit ieder negatief iets kan nieuwe energie ontstaan en dus iets moois groeien."

Reacties gemeenteraad

Erwin te Bokkel, fractievoorzitter van het CDA, vindt het jammer er nu pas over te horen. "We willen er dichter op gaan zitten en beter geïnformeerd worden." zo verwoordt hij de lichte irritatie over het niet actief informeren van de raad door de wethouder. Wel geeft hij aan dat er kritisch moet worden gekeken naar het nut van het JOC voor de doelgroep. Deze worden steeds ouder en er lijkt weinig nieuwe aanwas. "Hun tijd zit er op."

Mame Douma van Democratisch Brummen reageert niet verheugd. "Nou was ik toch al niet enthousiast over het bestuursakkoord en met dit inzicht wordt het er niet beter op." Douma gaat contact zoeken met de jeugd die gebruik maakte van het JOC en stelt "Wij willen zeker geen afbraak voor de aandacht voor onze jeugd en zullen het proces kritisch volgen. Het is onze toekomst en daar mag zeker niet op bezuinigd worden. De jeugd verdient een plek in onze gemeenschap en dat mag niet alleen een hangplek betekenen."

 Gertie Sloetjes van Groen Links voelt zich enorm overvallen door de sluiting. Naar aanleiding van de vragen, die in het forum hierover zijn gesteld concludeert Groen Links: "De wethouder heeft kennelijk geen flauw idee hoe het nu verder moet". Sloetjes trekt ook zelf het boetekleed aan en meldt dat ze het in de begroting over het hoofd heeft gezien.

Carla Wijnhoven van de VVD zegt: "Ik voel me overvallen en vind het een gemiste kans. Eerst zou er een oplossing moeten worden gezocht samen met de jeugd."

Harald Raben van D'66 vindt het een verbazingwekkende stap van de wethouder. "Onze motie over het jeugdpanel is bij de begroting breed gedragen aangenomen. Er hoeft maar een speeltoestel ergens te verdwijnen en iedereen stuitert over elkaar heen. Hier komt de wethouder met een halve uitleg dat de jeugd zelf wil dat het JOC wordt gesloten. Ik heb er geen warme gevoelens over."

Lokaal Belang raadslid Luuk Tuiten reageert: "Ik ben niet totaal verrast. Wist al vanuit de vorige periode, dat er dingen gingen veranderen, zoals de uitrol van Talent House naar Eerbeek. Het moment waarop het JOC werd gesloten was wel een verrassing."

PvdA fractievoorman Berend Klok is kort en bondig in zijn reactie: "Wij hebben nu geen behoefte te reageren. Er staan wel vaker wilde geruchten in de krant en het is wel vaker gedoe om niks in Brummen en Eerbeek. Als we als PvdA willen reageren, dan doen we dat wel in de gemeenteraad."

De gemeente

Gemeente Brummen geeft bij monde van voorlichter Van Dijk aan dat de Stichting JOC Eerbeek zichzelf in 2018 heeft opgeheven. Daardoor is geen subsidieverlening meer mogelijk. "Er heeft veelvuldig overleg tussen gemeente en het bestuur JOC Eerbeek plaatsgevonden over de wens van het bestuur zelf, om te stoppen en om de Stichting te willen opheffen." Van Dijk geeft aan, dat het de wens van de gemeenteraad van Brummen is, om meer activerend jongerenwerk volgens de Talent House methodiek te leveren. Stichting Welzijn Brummen heeft ingestemd met deze ingeslagen weg en gaat er uitvoering aan geven.

In de begroting citeert Brummen een Afrikaans spreekwoord. "Je hebt het hele dorp nodig om een kind groot te brengen". Datzelfde "dorp" trekt echter de subsidie in voor het JOC en dat wordt door die jeugd niet begrepen.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00