Afbeelding

Klok Pancratius hangt er weer

Algemeen

De klok in de Oude of Pancratiuskerk in Brummen kan sinds gisteren weer veilig luiden. De zogeheten luidas, waaraan de klok hangt, is vervangen. Het gaat daarbij om een kloek houten blok versterkt met ijzeren banden en voorzien van een as, waardoor de klok heen en weer kan bewegen. De vervanging maakte deel uit van renovatiewerken die bij deze kerk én het kerkje van Hall de afgelopen maanden hebben plaatsgehad.

De Gelderse Monumentenwacht is de partij die de werkzaamheden coördineert. Henk Sleumer is monumenten wachter bij deze organisatie en begeleidt het werk aan beide Brummense monumenten. Tenminste waar het de torens aangaat. Die zijn namelijk eigendom van de gemeente, terwijl de gebouwen zelf aan de kerkelijke instituties toebehoren. Sleumer: "Eigenlijk gaat het niet zozeer om renovatie, maar het uitvoeren van onderhoud. Bij de Ludgeruskerk in Hall hebben we in de afgelopen periode bijvoorbeeld gevoegd. De toren stond ook in de steigers. Het is klaar, maar het is werk dat altijd terug blijft komen. Zo'n toren vangt veel wind en regen. Dat laatste ook al, omdat er geen goten omheen zitten. Het voegwerk heeft daar veel van te lijden. Maar goed, het ziet er nu weer netjes uit."
Ook de klokkenstoel van het veertiende-eeuwse kerkje is vervangen. Sleumer: "Die was al heel wat keren opgelapt en gerepareerd. Nu was het tijd voor grondige aanpak."

Het voegwerk van de toren van de Pancratiuskerk krijgt eveneens een opknapbeurt, al is die minder ingrijpend dan bij de Hallse kerk. Sleumer: "Het zijn plekken van soms een meter groot, soms veel kleiner, waar het voegwerk slecht is. Die plekken gaan we uitkappen en opnieuw invoegen. In Hall is het goed zichtbaar dat het voegwerk is gerenoveerd, in Brummen zal het minder opvallen. We hoeven ook minder steigers te bouwen, dus ook in die zin valt het werk wat minder op."

De subsidies die worden verstrekt voor onderhoud en renovatie van monumentale gebouwen, worden met een looptijd van zes jaar verstrekt. De huidige eindigt volgend jaar. Voor beide kerken is ook voor de komende zes jaar subsidie aangevraagd. Sleumer: "In de afgelopen jaren is voor ettelijke tienduizenden euro's in beide kerken geïnvesteerd. Maar in de komende periode hebben we daaraan niet voldoende. Dan moeten we onderhoud plegen aan de daken: de draagconstructies en de leien. Dan gaan we wat betreft de kosten wel naar een ton toe."

Morgen wordt bij de Hallse kerk de 26ste Wintermarkt gehouden, die jaarlijks circa 12.000 euro oplevert. Dat geld is bestemd voor onderhoud en renovatie van het gebouw. De markt is in de tuin van de kerk begint om 10.30 uur.

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 10 mei, 09:00
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 10 mei, 09:00
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 10 mei, 09:00
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 10 mei, 09:00
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 10 mei, 09:00
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 10 mei, 09:00
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 10 mei, 09:00
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 10 mei, 09:00
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 10 mei, 09:00
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 10 mei, 09:00
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 10 mei, 09:00