Afbeelding

Statenlid Astrid Vollebregt op de bres voor natuur

Algemeen

Loenen/Den Haag – Astrid Vollebregt uit Loenen is lid van Provinciale Staten van Gelderland en zij gaat volgende week dinsdag op pad naar Den Haag. Daar zal zij een petitie aanbieden aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tegen de laagvliegroutes over de Veluwe en de IJsselvallei. Deze petitie is door velen ondertekend uit naam van de kinderen van morgen en de natuur. – Al vanaf het begin dat de plannen van Lelystad Airport gestalte kregen, is Vollebregt aan de slag gegaan om dit tegen te houden. Toen de laagvliegroute werd getest, reed zij met de auto naar Oene en Nijkerk, maar bij thuiskomst vloog het vliegtuig ook over haar huis in Loenen. "De herrie die dit veroorzaakt, dat is 1 ding, maar mij gaat het meer om wat er allemaal uitgestoten wordt door die vliegtuigen. Er komt 2600 kilo extra aan uitlaatgassen uit die vliegtuigen, omdat ze zo laag vliegen. Dat kan de Veluwe echt niet hebben!" aldus Vollebregt. Doordat ze zo laag overkomen, worden deze gassen veel minder snel verspreid dan op andere hoogtes en zorgt het voor de verhoging van de zuurtegraad boven de gebieden waar gevlogen wordt. Dat komt naar beneden als zure regen en een ieder weet intussen, wat dat kan aanrichten in de natuur. Niet alleen voor bomen en gewassen maar zeker ook voor mens en dier is dit zeer schadelijk. Vogels krijgen bijvoorbeeld botontkalking en worden geboren met gebroken pootjes of er zit geen eierschaal om de eieren. "Het is aangetoond dat het ultrafijnstof dat hierdoor naar beneden komt, zelfs al in de baarmoeder hersenschade kan veroorzaken bij ongeboren kinderen. Dat wil je toch niet?"

Geen luchtruim boven Lelystad

In 2008 werd er vastgesteld dat er geen plek was voor luchtverkeer boven Lelystad. En blijkbaar is dat er nu ineens wel. "Ik wil indringend duidelijk maken, dat men alles eens goed gaat bekijken. Niet alleen de geluidsoverlast waar iedereen het steeds over heeft. Maar ook de effecten op de natuur en daarmee op ons mensen!" Volgens Vollebregt wordt daar absoluut geen aandacht aan besteed. "Als de natuur verdwijnt, verdwijnen wij zelf ook," is haar relaas. De stikstofdepositie moet omlaag in plaats van omhoog.

Stikstofdepositie
De verhoging van de stikstofdepositie gaat haar behoorlijk aan het hart. "Het is een minder bekend onderwerp, maar begin november heeft het Europese Hof van Justitie de Nederlandse stikstofwetgeving afgeschoten, omdat Nederland te gemakkelijk vergunningen voor extra stikstofuitstoot afgeeft. Die wet heet PAS, Programma Aanpak Stikstof. Nu behoort de Veluwe tot de Natura2000-gebieden, waardoor de norm voor stikstofuitstoot twintig keer lager is dan waar dan ook. Alleen heeft de overheid van Lelystad Airport een zogeheten 'prioritair project' gemaakt, waardoor er juist weer méér stikstof over dit kwetsbare natuurgebied mag worden uitgestoten."

Op dinsdag 4 december gaat zij de petitie aanbieden aan de minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) op het Binnenhof. Zij neemt een dode eik mee om haar protest en dat van de ondertekenaars van de petitie kracht bij te zetten. De Natuur gaat eraan als deze vluchten mogen plaatsvinden.

Mocht u de petitie nog willen ondertekenen, dat kan nog steeds via deze link: https://petities.nl/petitions/namens-de-kinderen-van-morgen-en-de-natuur-tegen-vliegveld-lelystad?locale=nl

Uit de krant

Afbeelding
Brummen zonder zwerfafval Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op:Woningnood in Brummen/Voedselbos Elzenbos 3 van de fractie CDA Ingezonden 7 uur geleden
De werkgroep Kamermuziek neemt afscheid.
Afscheid werkgroep Kamermuziek Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Rentmeesterschap Columns 7 uur geleden
Afbeelding
Denk aan de egels Ingezonden 7 uur geleden
Cabaretgroep "Het vrouwenspektakel".
Verenigingsavond O.V.O.V. Algemeen 7 uur geleden
Reëen spotten vanuit de fotohut.
"BuitenGewoon" zoekt mooiste natuurfoto Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Raad buigt zich over digitale toekomst Gemeentenieuws 7 uur geleden
Heeft u een fijn maatje en een plekje voor deze prachtige diamantduif?
Dier van de Week Algemeen 7 uur geleden
Diversiteit komt ten goede aan insecten en vogels.
Open erf bij biodiversiteitsambassadeurs Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Principiële zaken aan de orde in raadsforum Gemeentenieuws 7 uur geleden
Hoe gebruik je een AED apparaat?
AED- reanimatietraining Sportclub Brummen Algemeen 7 uur geleden
De drukte valt nog mee. Foto: Rutger Jongejan
Overlast van sluipverkeer valt (nog) mee Algemeen 7 uur geleden
Jan Schurink met zijn boek. Foto: Artist-freed.
Jan Schurink: Van bakkerszoon tot dorpschroniqueur Algemeen 7 uur geleden