Afbeelding

Knelpunten in Gelderse energienetwerk verwacht

Algemeen

REGIO - Het Gelderse energienetwerk zal naar verwachting de snel groeiende vraag naar energie niet aankunnen. Als bekend wil de provincie in 2050 energie-neutraal zijn, waardoor de vraag naar elektriciteit fors zal stijgen. Zonder maatregelen zullen snel op vele plaatsen knelpunten ontstaan, zeker op de momenten dat de vraag of het aanbod van energie (door zonnepanelen of windmolens) piekt.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van provincie Gelderland, Liander, Gasunie en TenneT. De onderzoeksresultaten brengen in beeld welke energie infrastructuur Gelderland in de toekomst nodig heeft.

Omdat nog niet duidelijk is hoe de energie- vraag en aanbod zich exact gaat ontwikkelen is een aantal scenario’s uitgewerkt in het onderzoek. Per scenario zijn mogelijke ontwikkelingen in de energie- vraag en aanbod verkend. Zo is er gekeken naar de regionale energie plannen, warmtevisies, plannen van diverse bedrijven, woningbouw, mobiliteit en landbouw. Aan de hand van alle informatie is bepaald wat er in 2030 en 2050 mogelijk nodig is aan energie infrastructuur. Daarna is onderzocht waar knelpunten optreden als de infrastructuur blijft zoals het nu is. Dan blijkt dat in alle scenario’s knelpunten worden verwacht. Met name doordat er meer pieken en dalen optreden in de vraag en aanbod van elektriciteit. Het verwarmen van huizen met warmtepompen, elektrisch koken of het opladen van een elektrische auto gebeurt ook op momenten dat de zon niet schijnt en het windstil is. Op andere momenten is er juist veel elektriciteit van wind en zon, maar niet op de plek waar het nodig is, of de vraag is net niet groot. Het energienetwerk raakt dan overbelast, want er moet te veel getransporteerd worden naar een andere plek.

De energie-infrastructuur uitbreiden is arbeidsintensief en kent een lange doorlooptijd. Daar ligt dus niet direct een oplossing. Uit de studie komt een aantal alternatieven naar voren: het is van groot belang om vraag en aanbod van elektriciteit beter op elkaar af te stemmen. Het daar opwekken waar ook de vraag is. Ook kan elektriciteit tijdelijk omgezet worden in gas (bijvoorbeeld met waterstof) en andersom. Elektrische auto’s niet allemaal tegelijk opladen en batterijen gebruiken om opgewekte energie van zonnepanelen tijdelijk op te slaan helpt ook. Ook zou voor zonne- en windenergie het reserve elektriciteitsnetwerk, dat aanwezig is voor noodgevallen, kunnen worden ingezet om het hoofdnet te ontlasten.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 16 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43