Afbeelding

Chroomverdacht

Columns

COLUMN: Ik heb een jaar of wat in Beverwijk gewoond, op loopafstand van Tata Steel en het kustdorpje Wijk aan Zee, dus ik ben wel wat milieubederf en gemauw erover gewend. Als aanhanger van Wim Kok’s ‘werk, werk, werk’ heb ik het groene geweeklaag niet serieus genomen. Maar dat is niet vol te houden. Onze overheden hebben de natuur laten verslonzen, Groningen laten beven en de kankerverwekkende uitstoot van Tata Steel weggemoffeld. Mijn vrouw was wel ongerust in Beverwijk en volgde mij veertig jaar geleden van harte naar het Oosten om Omroep Gelderland op te richten.

En nu wonen wij met een enge knobbel naast de deur: de voormalige stortplaats aan de Doonweg. Ik begrijp de noodzakelijkheid van de energietransitie en het leek mij een goed idee de oude vuilstort van de papierfabrieken af te dekken met staalslakken en op het platte dak een zonnepark te installeren. De eerste protesten heb ik stemmingmakerij gevonden: Daar heb je ze weer de groene fundi’s, als we naar hun hadden geluisterd woonden we nu nog in plaggenhutten. 

Mensen die minder naïef zijn dan ik, GroenLinks voorop, vertrouwden het niet. Zij zagen een gele smurrie onder een laag hoogovenslakken van Tata Steel en verdacht grondwater. De operatie kost de papierfabrieken anderhalf miljoen euro. Logisch dat ze hun afval met relatief goedkope staalslakken wilden toedekken. Maar volstrekt onlogisch dat de provinciale omgevingsdienst er genoegen mee nam. Het internationale milieu-adviesbureau Arcadis, erbij gehaald na de ontdekking van giftig spoelwater, oordeelde: ‘het oorspronkelijke plan van aanpak was zonder risicobesef en onder de maat’. Er was niet bedacht dat het weleens regent in Eerbeek en dat de hoogovenslakken hun chemische lading met het regenwater kunnen uitspoelen. 

Nu blijkt het kwelwater chroomverdacht. De instanties hebben hun geruststellende woorden al weer gesproken, maar GroenLinks gaat liever af op gedegen onderzoek. Ik ook.

Muus Groot

!
Afbeelding
Expositie autokunst Hans Baakman bij Gallery Aaldering Algemeen 23 sep, 09:39
Afbeelding
Kunsttentoonstelling ‘een dunne lijn’ geopend Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Nieuwe clubkampioenen IJsselruiters Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Hoera, mijn pensioen wordt verhoogd of ……..? Ingezonden 23 sep, 09:00
Afbeelding
Dorpen weer een stukje schoner Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Winkel en appartementen op plek Blokker Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Het dak gaat van het marktplein af! Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Sassette zoekt baasje Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Eerste werkbezoek college: Circulus Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Chroomverdacht Columns 23 sep, 09:00
Afbeelding
Bezwaar uit Loenen tegen inhaalverbod Kanaalweg Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Provincie stelt ontwerp bestemmingsplan vast Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Zaterdag 8 Oktober: De Bewust Gezond Markt Algemeen 23 sep, 09:00
Afbeelding
Eerste werkbezoek college: Circulus Algemeen 23 sep, 09:00