Logo brummensnieuws.nl

Jaloeziecultuur

  Columns

Niemand noemde de prijs van zelfstandigheid tijdens de verkiezingsdebatten. Wel waarschuwde Peter Paul Steinweg, de lijsttrekker van de VVD, dat de gemeente door een verhoging van de salarispost over twee jaar weer onder preventief toezicht van de provincie zal staan. De verhoging, waar Steinweg het over had, is nodig om de administratieve wanorde op het sociaal domein te beteugelen. Doe je het niet dan loopt het nog verder uit de hand, waarschuwde het adviesbureau Berenschot. Steinweg bekritiseert de gemeente ook voor de ‘ongelooflijk trage afhandeling van bouwvergunningen’. Het is een vaak gehoorde klacht in onze gemeente, maar voor betere resultaten heb je meer (dure) ambtenaren nodig. Steinweg’s uitweg is: ’werk samen met andere gemeenten’, alsof het daardoor goedkoper winkelen is. ‘Waar gemeenten samen doen, vliegt geld de deur uit’, kopte De Stentor. Het is een spagaat van ambitie en armoede.

Peter Leunissen constateerde in deze krant dat er grote eensgezindheid is onder de rivaliserende partijen. Dank je de koekoek, als je de prijs even vergeet, dan zijn de verkiezingsleuzen makkelijk vergeven. Gelukkig niet bij iedereen. Tijdens een verkiezingsdebat in Brummen joelde een jonge meid: ‘als je toch al zo weinig geld hebt, waarom zou je dan het Marktplein in Brummen op de schop nemen’. Het is een metafoor voor de verkiezingsretoriek. Hoe kun je zelfstandig blijven zonder diepe zakken? Er zijn twee wegen: Hogere lasten en bezuinigingen. Onze gemeente heeft net het belastingparadijs, dat Brummen was, afgeschaft en een forse lastenverhoging opgelegd. Een gemiddelde belastingdruk is het resultaat, maar weer een verhoging voelt in de Brummense politiek als een hondendrol op een golfbaan.

Je kunt ook bezuinigen. Maar waar? Het gemeentekantoortje in Eerbeek sluiten? De VVD wil het. Zelfbeheer van de groenvoorzieningen, een CDA-gedachte. Klein bier, de nieuwe raad zal groter moeten denken. Wég met de jaloeziecultuur aan de kanaaloevers.

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: