Logo brummensnieuws.nl

Crashtest

  Columns

COLUMN - Wat Max Verstappen kan, kan Mark Ruttte: optimaal profiteren van een crash. Niemand gaf Max nog een kans op de wereldtitel tot Lafiti zijn auto te pletter reed. En wie dacht nog aan het premierschap van Mark Rutte na ‘Omzigt elders’. Mark hield de formatie maandenlang op en creëerde een kansrijke positie voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Je leest de stemming in de gemeenten af op een Haagse barometer. Als Rutte IV miljarden strooiend voor het klimaat, onderwijs, woningbouw en kinderopvang op het bordes staat, dan piekt hij allicht weer in de peilingen. Het verval komt later.

De lokale partijen vormen een correctie op de Haagse trends. Het zijn niet alleen protestpartijen, hoewel ze vrijwel allemaal beginnen met de belofte beter naar de burgers te zullen luisteren dan de landelijke partijen. Theo Hofman, van de gelijknamige fractie, zei tegen Peter Leunissen van deze krant: ‘Onze fractie staat voor een veel sterkere inbreng van onze burgers in het lokale bestuur. Hij wilde doorgaan als ‘Burgerinitiatief’ maar kon niet genoeg mensen mobiliseren.

Lokaal Belang vergaarde in 2018 vier zetels in de gemeenteraad. Na afsplitsingen is er nog één over. Het is de tragiek van lokale partijen. De gekozen raadsleden voelen zich de koning van de burgerparticipatie en eisen hun gelijk op, waar de democratie een compromis of een meerderheidsbesluit vergt. Een hechte partijstructuur, die de twistende raadsleden tot gemeen overleg kan bewegen, ontbreekt. Al moet gezegd dat ook de traditionele partijen Hoekse en Kabeljauwse twisten kennen. In de vorige raadsperiode stapte het raadslid Jan Alberts uit de PvdA vanwege onenigheid over een toekomstplan voor Eerbeek en een periode eerder verloor de VVD twee raadsleden aan Lokaal Belang.

Lokaal of nationaal georganiseerd is een vormkwestie. Mooie woorden idem dito. Wat telt is een uitvoerbaar programma en de daadkracht van de uitvoerenden. Nationaal en lokaal.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: