Logo brummensnieuws.nl

Dom

  Columns

COLUMN - Negen vakjes, formaat luciferdoosje. Zo komt de digitale raadsvergadering in beeld. Ik zag het vorige week donderdag. De raadsleden zaten thuis achter de laptop. Kijkers - zouden die er zijn, of was ik de enige? - moesten het doen met een koket heur haar opdoffende Carla Wijnhoven (VVD), de jonge D66’er Van As met blote armen en wethouder Van Burgsteden, een stadse dame, in een robe die haute couture doet vermoeden. Debat ontbrak, er was unanimiteit over alle agendapunten.

Voor een politiek debat is de ‘digitale beraadslaging’ niet geschikt, huur liever een zaal met anderhalve meterfaciliteiten. Politiek is niet alleen papieren tekst, maar ook lichaamstaal, emotie en uitdaging. Je moet elkaar in de ogen kunnen kijken, iets leren begrijpen van andere invalshoeken, openingen zien te ontdekken in rivaliserende standpunten, compromissen kunnen sluiten en tenslotte overtuigd ‘ja’ of ‘nee’ kunnen stemmen.

In de raad van Brummen is een echt politiek debat op komst. De oppositiepartijen VVD en Democratisch Brummen hebben aangekondigd de aftredende wethouder Van Ooijen niet te willen vervangen. Drie wethouders is zat, vinden ze, en dat kunnen ze ontlenen aan B en W zelf, die hebben aangegeven dat meer dan twee of drie wethouders overbodige drukte en bureaucratie oplevert. De oppositiepartijen denken dat de beoogde opvolger zich maandenlang moet inwerken en dan zijn er al weer nieuwe verkiezingen. Een gezocht argument, tenzij de woordvoerders van de oppositie zelf niet snugger genoeg zijn en huizenhoog opzien tegen het wethouderschap. De beoogde wethouderskandidaat is een academisch gevormde vrouw, oud-fractievoorzitter van de PvdA. Die heeft echt geen maanden nodig om zich in te werken. Zij is slim en het is maar dorpspolitiek.

Het is een tactische blunder van de oppositie om een sterk politiek punt - het college is te zwaar bemenst met vier wethouders - te vermengen met een diskwalificatie van de beoogde nieuwe wethouder. Het biedt de coalitie de opening om de wethouderskwestie af te doen als karaktermoord. Hoe kun je zo dom zijn?

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 36

In week 36 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: