Logo brummensnieuws.nl

Muus - De muis en de olifant

  Columns

Mag de muis Brummen voor tien mille lekker meestampen met de olifant Koriyama? Met zijn waterstaatkundige prestaties verdiende de geboortige Hallenaar (1837), ingenieur C.J van Doorn, een standbeeld in de Japanse stad Koriyama. In 1988 gingen Brummen en Koriyama, een universiteitsstad zo groot als Utrecht, een jumelage aan. Sindsdien voelen de achtereenvolgende Brummense burgemeesters zich een beetje C.J. van Doorn. Koriyama is 'hostcity' voor Nederland tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Onze burgemeester, die er kortelings op bezoek was, heeft gelijkgezindheid vastgesteld inzake duurzaamheid en energietransactie. Hij denkt 10.000 euro nodig te hebben om t.z.t. met geïnteresseerde bedrijven en het waterschap een studiereis naar Koriyama te maken.

De bezuiniging van 11 mille op het verenigingsleven gleed er gemakkelijk in. Maar over Koriyama raakt de raad niet uitgepraat tijdens de begrotingsbehandeling 2019. Brummen is een kleine gemeente met een kleine portemonnee. Op het ambtelijk apparaat moet een half miljoen bezuinigd worden. Geld voor nieuw beleid is schaars. Tenzij een idee van Mame Douma aanslaat, dat burgers hun initiatieven maar moeten financieren door 'crowdfunding'.     

B & W hebben de centrumplannen voor Brummen en Eerbeek 'appels en peren' genoemd. Misschien zijn de muis en de olifant beter vergelijkingsmateriaal. Brummen heeft een klassiek dorpscentrum tussen het gemeentehuis en de kerk. De biotoop van Eerbeek is de papierindustrie. Het centrum is verlept, maar het bestemmingsplan dat vorig jaar is vastgesteld, moet het toonbaar en bewoonbaar maken. Een mammoetklus, die miljoenen vergt. Brummen heeft ze niet. Volgende week komen de gedeputeerden van Overijssel en Gelderlands naar Eerbeek om het bijzondere kind te bekijken. Geen woord ter bemoediging in de raad te horen. Geen visionaire opwekkingen. Wel eensgezind gemurmel dat 'de aankomende perspectiefnota op taalniveau B1 moet verschijnen'.  

Muus Groot

Meer berichten
 


De oplossing voor week 30:

CONCENTRATIEDe oplossing voor week 36: