Afbeelding

Boeren telen duurzaam krachtvoer in eigen regio

Algemeen

BRUMMEN - Halen we ons krachtvoer van ver of kunnen we meer in eigen regio telen? Dat is de vraag waar Hofmeijer Loonwerkbedrijf BV uit Voorst samen met veehouders in de regio Brummen-Apeldoorn al een aantal jaren aan werkt. Het gaat dan om de teelt van krachtvoervervangers, denk bijvoorbeeld aan zomerveldbonen, granen, mengteelten of luzerne. Doel is om kringloop op de boerenbedrijven verder te sluiten door op eigen land of gronden van anderen deze gewassen te telen. 

Halverwege 2021 startte een project met het telen van deze gewassen op gronden van anderen, in dit geval de provincie Gelderland en Natuurmonumenten. Zij stellen voorwaarden aan de manier waarop gronden bewerkt worden. Zo mag je de bodem niet te diep bewerken, geen kunstmest en chemische gewasbescherming toepassen en is er aandacht voor de biodiversiteit. Het project moet aantonen of het mogelijk is op deze manier krachtvoer te telen. Niet alleen duurzaam voor de omgeving, maar ook passend bij de bedrijfsvoering van de veehouder. 

Dit jaar is er gekozen voor de teelt van zomerveldbonen. Kenmerkend voor dit gewas is dat het een vlinderbloemige is en stikstof uit de lucht bindt en door diepe beworteling goed is voor de bodem en biodiversiteit. Met de Provincie Natuurmonumenten, Loonwerker/ Teeltbegeleider en agrariër wordt de voortgang van de teelt nauw besproken en wordt kennis uitgewisseld over teelt, bodem en biodiversiteit. Wat zijn bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van plagen in de teelt en hoe helpen bloemrijke akkerranden daarbij? Wat is het effect van verschillende randvoorwaarden op de uiteindelijke opbrengst? Nu al merken diverse partijen hoe waardevol uitwisseling van kennis is om samen te werken aan toekomstgericht telen. 

Het project vindt plaats als onderdeel van het Leernetwerk Natuurinclusieve Landbouw Brummen in het kader van het LifeIP Programma All4biodiversity van Provincie Gelderland. Het project wordt ook ondersteund door De Innovatie Coöperatie en duurt nog 1 jaar. Vragen over het project? Neem contact op met Heidi Uenk info@heidiuenk.nl of Sjoerd Elgersma sjoerd@hofmeijervoorst.nl

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03