Afbeelding

Natuurmonumenten tegen aanleg zonnevelden

Algemeen

BRUMMEN - Natuurmonumenten is tegen de aanleg van vijf van de negen zonnevelden die momenteel in Brummen geprojecteerd zijn. Het gaat om velden direct naast terreinen in eigendom van Natuurmonumenten of op korte afstand daarvan. De organisatie heeft nog geen mening kunnen vormen over de overige vier velden, bij gebrek aan informatie over ligging en wijze van uitvoering. De natuurbeheerder ziet in ieder geval niets in de velden Heimeriete, Het Blaar, Zilvense Broekbeek, Wilderij en Jaagpad. Deze liggen allemaal in het deelgebied ontginningen.

Natuurmonumenten wijst erop dat de zonnevelden Heimeriete en Het Blaar (deels) ingetekend zijn binnen beschermd natuurgebied (het Gelderse Natuurnetwerk) en direct aanliggen tegen de Empese en Tondendese Heide en het Leusveld. Deze gebieden genieten de hoogste natuurbeschermingsstatus. Natuurmonumenten schrijft: “In plaats van deze bijzondere natuur te beknotten met spiegelende panelen omgeven door hekken, zou hier juist een ontwikkeling naar een robuustere natuur en biodiversiteit moeten plaatshebben.”

Voor de velden die beoogd zijn bij de Zilvense Broekbeek en de Wilderij ligt het oordeel al niet anders. Ook die liggen binnen het Gelderse Natuurnetwerk en midden in een gebied dat gezien wordt als een ecologische verbindingszone richting Veluwe. “Deze verbindingszone is van onmisbaar belang voor een robuust ecosysteem en instandhouding van de biodiversiteit. De beoogde locatie Zilvense Broekbeek is gesitueerd in een bijzonder open landschap en maakt onderdeel uit van het instroomgebied van de Empense en Tondense Heide’, aldus de natuurorganisatie. Een en ander geldt ook voor het veld dat is geprojecteerd in het gebied aan weerzijde van het Jaagpad.

Natuurmonumenten laakt ook het proces wat is ingezet voor de realisatie van de zonnevelden. Vooral vanwege de tijdsdruk die op het proces ligt. Die is volgens de organisatie veel te kort om de voorliggende plannen goed te kunnen beoordelen en gebrekkige communicatie. Ze noemt het tijdspad praktisch onuitvoerbaar als serieuze inbreng gevraagd is en verwerkt dient te worden. Ze schrijft: “De tijdsdruk en de weinig inhoudelijke uitwisseling zijn niet bevorderlijk voor het vertrouwen in het proces en leveren geen pad op naar verbeterde uitkomsten van de initiatieven. Het gevoel ontstaat dat participatie een vinkje is dat gehaald moet worden.”

Het streven van de gemeente was om in de eerste helft van mei aan te geven welke projecten vergund zouden worden, maar die termijn wordt bij lange na niet gehaald. De besluitvorming daarover heeft op zijn vroegst in juli plaats.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 16 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 19 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 19 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 19 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 19 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 19 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 19 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 19 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 19 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 19 uur geleden