Stroom zonnevelden rechtstreeks naar papierfabrieken

Algemeen

EERBEEK - De stroom die opgewekt wordt door de zonnevelden die geprojecteerd zijn op agrarische percelen ten noord/westen van de wijk Lombok, zal niet aan het stroomnet geleverd worden, maar rechtstreeks aan de Eerbeekse papierindustrie. Het is nog niet zeker dat de velden er ook daadwerkelijk komen. Er liggen in Brummen momenteel plannen voor de aanleg van 70 hectare aan zonneweides bij Lombok, de Lendebuurt, de Rhienderensestraat en de Eerbeekseweg. De gemeente wil nu maximaal 35 hectare vergunnen. De helft valt straks dus af.

Bovendien heeft de gemeente de termijn dat plannen voor zonnevelden ingediend kunnen worden, die 7 maart verliep, met een maand verlengd. Er kunnen dus nog (concurrerende) initiatieven bijkomen.
De lokale energiecoöperatie BrummenEnergie is mede-initiatiefnemer voor netto 18,5 ha aan velden bij Lombok. Volgens woordvoerder Els Holsappel is er een simpele verklaring voor de rechtstreekse levering aan de industrie. “Als bekend, is ons stroomnet op veel plaatsen zwaar, zo niet overbelast, doordat er steeds meer zonnepanelen worden geplaatst. Zeker op de momenten dat die panelen maximaal leveren. De papierindustrie is een grote afnemer. Door de stroom die wij opwekken rechtstreeks aan de afnemer te leveren, wordt het net dus niet extra belast, hoeft de industrie minder af te nemen van het net en wordt stukje verstopping daarvan voorkomen.”
Inmiddels lijkt het erop dat verzet tegen de zonnevelden aan het ontstaan is. In Lombok bijvoorbeeld vrezen bewoners voor aantasting van hun uitzicht. Door de panelen, maar ook omdat een perceel weiland tussen de Wolverlei en de Lombokweg wel eens bebouwd zou kunnen worden met huizen. Dat laatste komt omdat de percelen waarop de zonnevelden zouden moeten komen nu eigendom van een melkveehouder. Die zou bij realisatie van de velden zijn bedrijf elders gaan voorzetten. Daarmee vervalt dan de milieuvergunning van het bedrijf en wordt woningbouw op de grond tussen Wolverlei en Lombokweg mogelijk.

Opvallend is dat de gemeente de termijn waarop plannen voor de aanleg van de velden mogen worden ingediend, de zogeheten tender, met een maand verlengd. Volgens woordvoerder Ilona Maassen is dat gedaan om de procesontwikkeling op een goede manier te kunnen afronden. Zo bleek dat Rijkswaterstaat meer tijd nodig had om bepaalde zaken uit te zoeken. Ook wilde de gemeente de initiatiefnemers meer ruimte geven om nog het gesprek aan te kunnen gaan met inwoners. De verlenging betekent ook dat meer kandidaten zich kunnen melden.

Uit de krant

Moederdag met high tea en
Moederdag met live muziek bij de Vroolijke Frans Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Claptunes eindelijk in Brummen Algemeen 3 uur geleden
Regionale talenten te beluisteren in Buurthuis.
Open Podium in Buurthuis Leuvenheim Algemeen 4 uur geleden
Landgoed Middachten ligt prachtig in De Steeg. Foto: Middachten.nl
Verhalen over landgoed Middachten Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Eerbeek Schoon voor een afval vrij dorp Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Het ABBA projectkoor zong op verzoek nogmaals 'Waterloo'.
Waar een klein koor groot in kan zijn Algemeen 5 uur geleden
Met batdetectors zijn geluiden van vleermuizen te ervaren.
Vleermuizen mystiek en mysterieus Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 26 apr, 11:25
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 26 apr, 09:00
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 26 apr, 09:00
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 26 apr, 09:00
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 26 apr, 09:00
Harry Tabor voor zijn Primera-vestiging. Foto: Vincent van Leest
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 26 apr, 09:00