Bloemen voor de nieuwe raadsleden. In beeld achter de tafel van rechts naar links Luuk Tuiten, Sandra Voskamp-Zegers en Margriet Wartena, drie van vijf leden van de fractie Lokaal Belang, de partij die de verkiezingen won.
Bloemen voor de nieuwe raadsleden. In beeld achter de tafel van rechts naar links Luuk Tuiten, Sandra Voskamp-Zegers en Margriet Wartena, drie van vijf leden van de fractie Lokaal Belang, de partij die de verkiezingen won.

Lintjes voor scheidende raadsleden

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Raadsleden Ihsan Tunç (PvdA) en Mame Douma (Democratisch Brummen) hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen, dinsdag bij hun afscheid van de gemeenteraad. Burgemeester Alex van Hedel spelde hen de lintjes op, waarmee de twee zich Lid in de Orde van Oranje Nassau mogen noemen. In totaal namen veertien raadsleden afscheid. 

Eerbekenaar Ihsan Tunç is sinds 2010 raadslid voor de Partij van Arbeid. Hij woont sinds 1990 in Nederland en is naast zijn raadlidmaatschap als telecom enigineer werkzaam bij Volker Wessel Telecom Infra. Ook binnen de moskeegemeenschap is hij altijd actief geweest. Hij is vanaf 2010 in drie achtereenvolgende raadsperioden actief geweest. 

Mame Douma, is ook sinds 2010 raadslid. Bij aanvang van het raadlidmaatschap was hij werkzaam als luchtvaartpiloot, maar inmiddels is hij gepensioneerd. De laatste jaren was hij nestor van de raad (het langstzittend raadslid) en plaatsvervangend voorzitter van de raad. Douma was eveneens vanaf 2010 in drie aansluitende bestuursperiode actief als raadslid. 

Douma zelf bedankte zijn echtgenote voor de steun die zij hem altijd gaf bij zijn tijdrovende raadswerk. Maar hij had ook kritiek. “Je zit hier om samen de gemeente te leiden en de belangen van eenieder goed af te wegen om zo ook samen het beste resultaat te bereiken. Maar de praktijk leert helaas anders is mijn ervaring. Er zijn altijd stoorzenders in dit proces en die raken veelal aan het begrip macht. Wat dat doet met ons mensen is af en toe wel en af en toe niet zichtbaar maar leidt in ieder geval tot andere afspraken en resultaten dan de meest optimale. Het is dan niet alleen de overtuiging waarmee je je eigen standpunt verdedigt die een beslissende rol speelt maar ook de macht en de persoonlijke verhoudingen die een eindbeslissing beïnvloeden.” Niettemin zei Douma iedereen geweldig te bedanken voor het vele goede de afgelopen 12 jaar.

GroenLinks fractievoorzitter Gertie Sloetjes prees de afscheidnemende raadsleden Hennie Beelen, Otto Koedijk en Rosanne Van Herksen. Zij omschreef hen achtereenvolgens als een eglantier (prachtig, langbloeiend, sterk en soms stekelig), Guldenroede (symbool voor zon, levensmoed en rijkdom) en Cichorei (teer, maar standvastig).

Hennie Beelen sprak de raad ook toe: “In onze Raad ontbreekt het mijns inziens nogal eens om vanuit een toekomstbeeld en vanuit breed gedragen waarden te kijken naar de praktische dingen van vandaag de dag. Hoe ziet ons toekomstbeeld eruit als we kijken naar de klimaatcrisis, de biodiversiteitscrisis, de milieuvervuiling, de vernietiging van onze rijke bodem, de armoede, de tweedeling in onze gemeente? (…) Ik denk nadrukkelijk ook aan de leefbaarheid van onze gemeente. We hebben hier de industrie voor nodig. Nodig in de zin van investering in leefbaarheid. De papierindustrie is een belangrijke werkgever, maar wat mij betreft wordt te vaak vergeten dat deze werkgever alleen maar bestaat dankzij de werknemers en dankzij het water en dankzij de rijke omgeving die wij hebben. Vanuit deze wederzijdsheid heeft de industrie een belangrijke maatschappelijke taak en verantwoordelijkheid.” 

Theo Hofman (Lijst Kleverman/Hofman) zei te hopen dat de nieuwe raad meer inbreng van burgers gaat regelen en de raad dualisme als uitgangspunt neemt. Hij dankte het gemeentebestuur en ambtenaren voor ondersteuning van het raadswerk.

Burgemeester Van Hedel stond, aan de hand van anekdotes en persoonlijke ervaringen, stil bij de veertien raadsleden die niet terugkeren in de Brummense gemeenteraad. Hij prees allen voor hun enorme inzet, betrokkenheid en vasthoudendheid als volksvertegenwoordiger. Het gaat daarbij om Hennie Beelen, Mame Douma, Gerda Jolink, Isan Tunç Berend Klok, Theo Hofman, Erik Kleverwal, Rolf Schinkel, Bart Overbeek-Bloem, Otto Koedijk en Jan Loonstra. Maar ook Rosanne van Herksen, Mathilde Meindersma-Matulessy en Arjan van der Leest (raadsleden die vanwege persoonlijke omstandigheden tijdelijk vervangen werden) kregen waarderende woorden van Van Hedel. 

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00