Heimerite. Bron: Google Maps
Heimerite. Bron: Google Maps

Heimeriete boos en ongerust over zonnevelden

Algemeen

BRUMMEN - Omwonenden van de Heimeriete/Knoevenoordstraat zijn boos en ongerust over de plannen voor de mogelijke aanleg van twee zonnevelden in hun directe leefomgeving. Het gaat om een groot veld in het landbouwgebied tussen de Rhienderensestraat, Knoevenoordstraat en Heimeriete van bruto 21 hectare (ha). Daarop zouden dertien ha aan zonnepanelen komen.

Ten zuiden daarvan is een tweede veld (bestaande uit meerdere vlakken) voorzien tussen de Knoevenoordstraat en Eerbeekseweg. Het is 16 ha groot (9,6 ha aan panelen).
De omwonenden, die maandag in Tjark Riks onderling bijeenkwamen om over hun zorgen te praten en een plan de campagne op te stellen, voelen zich overvallen door de plannen. De ontwikkelaar van het grootste veld hield eerder weliswaar een informatiebijeenkomst, maar de uitnodiging kwam bij sommigen pas daags van tevoren binnen. Op de avond zelf kregen ze een presentatie die leek te voorspellen dat alles al in kannen en kruiken was. Zij vrezen dat de aanleg van de velden zal leiden tot industrialisering van gebieden die nu landelijk en groen zijn, uitzichten bieden en leefgebied zijn van vele diersoorten. Het woongenot van mensen en dier wordt ernstig verstoord, zo is de verwachting.

Op dit zijn moment zijn negen zonnevelden in Brummen in ontwikkeling. Behalve de twee in de omgeving Heimeriete zijn er vier gepland in de Lendebuurt. Daarvan is er al een vergund: van 27 ha netto aan de Oude Zutphensestraat. Twee zijn er voorzien aan de Lendeweg, tussen het halfverharde deel van die weg en de Zilvensebroekbeek (15 ha, 9 netto) en tussen Lendeweg, Witte Veenweg en het Jaagpad (10,5 ha, 7 netto). Het vierde (ca 5 ha netto) ligt ten noorden van de Blaarsloot. Aan de andere kant van het kanaal zijn ten noordoosten van de wijk Lombok vier velden voorzien. Ze zijn tussen de vijf en elf ha bruto groot (circa drie en zeven ha netto). Een ervan wordt ontwikkeld in combinatie met het veld aan de Witte Veenweg.
Brummen heeft zes deelgebieden aangewezen met bijbehorende maxima voor de aanleg van zonnevelden: Veluweflank (30 ha), Ontginningen (40 ha), Landgoederen (20 ha), Oeverwal (30 ha), Uiterwaarden (15 ha) en Veluwe (10 ha, alleen grenzend aan of op bedrijventerrein). Alle zonneveldplannen die nu ontwikkeling zijn, liggen in de eerste twee gebieden. Dat betekent dat de initiatiefnemers in de Ontginningen behoorlijk moeten concurreren. Na aftrek van de 27 ha die al vergund is, blijft namelijk maar 13 ha te vergeven over. Terwijl er voor 42 ha aan plannen ligt. Als enige gebied buiten de Ontginningen waar plannen zijn, kan Lombok ook gaan rekenen. Bij deze tender wil Brummen 35 ha vergunnen. Dertien gaan dus naar de Ontginningen, 22ha derhalve naar Lombok.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 10 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 12 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 12 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 12 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 12 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 12 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 12 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 12 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 12 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 12 uur geleden