Logo brummensnieuws.nl
<p>Burgemeester Van Hedel steekt een carbidbus aan. Foto; Marion Verhaaf</p>

Burgemeester Van Hedel steekt een carbidbus aan. Foto; Marion Verhaaf

Jaarwisseling in gemeente Brummen rustig verlopen

Burgemeester pleit voor gefaseerde afbouw vuurwerkverkoop

BRUMMEN - Burgemeester Alex van Hedel oordeelt positief over de afgelopen jaarwisseling in de gemeente Brummen. “Het is lovenswaardig dat deze in algemene zin keurig netjes en rustig is verlopen, op enkele schadeposten en vuurwerkoverlast na.”

In totaal heeft de gemeente rond de jaarwisseling voor circa 6.000 euro aan schades vastgesteld. Hiervan is ruim de helft veroorzaakt door zwaar vuurwerk en de rest door vandalisme. Het was vooral straatmeubilair dat het moest ontgelden. De totale schade is ongeveer 500 euro meer dan het jaar ervoor.

Geen excessen

Zwaar illegaal vuurwerk is sterk in opkomst door het vuurwerkverbod dat ook ditmaal gold. Van Hedel had vooraf zijn hart vastgehouden, maar tot zijn opluchting bleven excessen door gevaarlijke projectielen uit. Politie, boa’s, een ingehuurd beveiligingsbedrijf en jongerenwerkers van Stichting Welzijn Brummen hebben bijgedragen aan een goed verloop van de jaarwisseling.

“Het mooie in Brummen is dat we vroegtijdig hebben geanticipeerd op de verwachte toename van het aantal mensen dat carbid zou gaan afschieten. Hiervoor hebben we de APV aangepast. Carbidschieters moesten zich van tevoren melden bij de gemeente en kregen gerichte adviezen mee. Het ging om circa dertig meldingen. Voor grootschalige carbidactiviteiten was een vergunning noodzakelijk. Zelf heb ik bij het Brummens Carbid Team na enkele proefschoten officieel het eerste schot gelost”, zegt Van Hedel.

Niet bezwaard

Dit kwam de burgemeester op Facebook op enkele kritische reacties te staan. Deze kritiek is volgens hem onterecht. “Iedereen mag hier zijn mening over hebben, maar alles is volgens de regels verlopen. Toezichthouders hebben vooraf alles gecontroleerd en er was een vergunning voor af gegeven. Ik voelde me dan ook niet bezwaard om mee te werken. Het is ook een traditie binnen onze samenleving.”

Van Hedel is voorstander van een fasegewijze afbouw van de vuurwerkverkoop. Er zijn volgens hem (inter)nationaal goede afspraken noodzakelijk om tot een permanent vuurwerkverbod te komen zonder dat mensen op grote schaal zwaar illegaal vuurwerk kunnen kopen en afschieten. 

Mooi alternatief

“Als Nederland zouden we binnen vijf jaar tot een algeheel vuurwerkverbod moeten kunnen komen. Laten we tussentijds kijken hoe we als samenleving op een andere manier de jaarwisseling uitbundig samen kunnen vieren. Professioneel vuurwerk verzorgd door een professionele organisatie kan in mijn ogen een heel mooi alternatief zijn.”

Meer berichten
 


Week 20

Oplossing: ARISTOCRATIE 21 - 56 - 13 - 41 - 24 - 10 - 4 - 52 - 27 - 33 - 29 - 68

De oplossing voor week 20: