Afbeelding

Provincie onderzoekt of zwarte wiek vogels beschermt

Algemeen

REGIO - Provincie Gelderland gaat onderzoeken of het zwart verven van één wiek van een windmolen het aantal vogelslachtoffers kan verminderen. Uit Noors onderzoek zou blijken dat het verven van een wiek in een contrasterende kleur de molens meer zichtbaar maakt voor vogels, waardoor ze minder snel in botsing komen met de snel draaiende wieken. Vanwege deze positieve resultaten start in provincie Groningen een Nederlands onderzoek. Provincie Gelderland helpt daar met andere overheden en private partijen aan mee.

Het onderzoek is van belang in Gelderland. Uit een eerdere biologische verkenning van onder meer provincie en Regio Cleantech blijkt de wespendief, een kleine, beschermde roofvogel, haar belangrijkste broedgebied op de Veluwe te hebben. Windmolens vormen een gevaar voor de vogel. Om die reden zijn nieuwe windmolens op de Veluwe in ieder geval tot 2030 niet mogelijk. Voor een randgebied tot acht kilometer om de Veluwe heen is sprake is van wettelijke beperkingen voor de plaatsing van windmolens. Bijvoorbeeld zouden molens stopgezet moeten worden, op het momenten dat wespendieven erg actief zijn. Wat ten koste gaat van de opbrengst. Dat betekent onder meer dat in Brummen nauwelijks locaties voor windmolens overblijven.

Het probleem van vogelsterfte door de molens is niet denkbeeldig. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen ontdekten de populatiegrootte van vogels zeer gevoelig kan zijn voor een kleine toename van de sterfte door bijvoorbeeld molens. Ze concludeerden dat één procent extra sterfte resulteerde in een afname van 2 tot 24 procent van het populatieniveau van de verschillende vogelsoorten na 10 jaar. Misschien bieden de zwarte wieken een soelaas.

Uit de experimenten blijkt dat door het zwart verven van één wiek, vogels de ze scherper kunnen zien. Dit komt door de manier waarop vogels de bewegende wieken van een windturbine zien. Als de wieken snel genoeg draaien worden de drie afzonderlijke wieken voor de vogels één wazige schijf. Vogels zien dat als een veilig gebied om doorheen te vliegen. Door één wiek zwart te verven wordt dat patroon onderbroken en de afzonderlijke wieken beter zichtbaar. Verven leidde in Noorwegen tot wel 70 procent minder vogelaanvaringen.

Omdat in Nederland andere vogelsoorten voorkomen dan in Noorwegen, het landschap heel anders is en in Nederland de nachtelijke vogeltrek op rotorhoogte een belangrijke rol in de vogelsterfte is nader onderzoek nodig. Dat wordt uitgevoerd in de Eemshaven in Groningen en loopt naar verwachting tot eind 2024.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 20 minuten geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 2 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 2 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 2 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 2 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 2 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 2 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 2 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 2 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 2 uur geleden