Foto ter illustratie
Foto ter illustratie

Bibliotheken willen samen verder

Algemeen

REGIO - Het antwoord op de (digitale) ontwikkelingen in de samenleving houdt in dat bibliotheken wendbaar moeten zijn en samenwerking in de sector moeten zoeken om continu te kunnen blijven vernieuwen. Graafschap Bibliotheken (met vestigingen in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen) en Bibliotheek Brummen|Voorst (met vestigingen in Brummen, Eerbeek en Twello) werken al samen en zien mogelijkheden om vernieuwend en wendbaar te blijven door zich te oriënteren op fusie.

De Bibliotheek anno 2021

De behoefte, en ook het gedrag van inwoners, veranderen in een steeds hoger tempo. Het is voor bibliotheken geen nieuws dat de belangrijkste oorzaak hiervan ligt in de technologische en digitale ontwikkelingen, de toegenomen kennis en bredere spreiding hiervan in de samenleving. Nu al is merkbaar dat nieuwe technologieën ons dagelijks leven, ons werk en onze ervaringen beïnvloeden. Terwijl overheden verder gaan met digitaliseren, blijkt dat niet iedere inwoner daarmee om kan gaan. De Bibliotheek speelt dan een belangrijke rol en biedt concreet hulp en ondersteuning aan inwoners. Denk bijvoorbeeld aan de ondersteuning bij het aanmaken van de coronacheck en cursussen waarbij inwoners zelf leren omgaan met de computer en het internet. Bibliotheken zijn mede door dit soort ontwikkelingen bezig met het maken van een omslag. Van ‘een plek waar je vooral komt om boeken te lenen’ naar ‘een platformbibliotheek met naast boeken een brede programmering voor en door mensen uit de samenleving.’ Het aangaan van deze toekomstige uitdagingen lukt alleen als we samenwerken binnen en buiten de branche met andere organisaties.

Daadkrachtige Bibliotheek voor inwoners

De bestuurders van de Graafschap en Brummen|Voorst Bibliotheken merken dat ze feitelijk te weinig volume hebben om grote veranderingen afzonderlijk door te voeren. Er wordt aangelopen tegen een grens als het gaat om de benodigde capaciteit en innovatiemogelijkheden. Samengaan vergroot de armslag op deze punten en biedt meer mogelijkheden op het gebied van innovatie, continuïteit en kwaliteit. De bestuurders kwamen als meest passende en doeltreffende oplossing op een fusie uit. In de eerste verkennende gesprekken werd hierop binnen beide organisaties positief gereageerd. De beide Bibliotheken hebben veel raakvlakken en hetzelfde gedachtegoed. Wij willen een Bibliotheek zijn ‘voor, door en van iedereen.’

Lokaal gezicht en betrokkenheid blijft

Mogelijk vragen leden en inwoners zich af of deze plannen bepaalde wijzigingen met zich meebrengen. Beide bibliotheken hebben uitgesproken dat het lokale gezicht, de bereikbaarheid en betrokkenheid niet wijzigen. Voor leden de inwoners en blijven wij de vertrouwde bibliotheek. Maar met de wetenschap dat we een daadkrachtiger organisatie worden, kunnen de bibliotheken juist betere programma’s en meer professionaliteit bieden. Een win-win situatie voor alle inwoners en leden in de betrokken gemeentes.

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 14 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 16 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 16 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 16 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 16 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 16 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 16 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 16 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 16 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 16 uur geleden