Logo brummensnieuws.nl

Lokaal Gelderland verlaat Brummen

BRUMMEN - Lokaalgelderland.nl heeft, zoals de makers zelf zeggen, op het hoogtepunt van hun bestaan de straten van Brummen en Zutphen verlaten. “Na bijna zes jaar het nieuws uit jouw buurt gebracht te hebben stopt LokaalGelderland met verslaggeving in de gemeenten Brummen en Zutphen,” laat het Gelderse nieuwsplatform weten.

Volgens de makers gingen in de regio de bezoekersaantallen door het dak en consumeerden vele duizenden mensen dagelijks het lokale nieuws via de website. Daarmee waren ze als journalist wel tevreden, maar ze concludeerden tevens dat “echter alles een prijs heeft, zo ook het beheren van een online platform.” Volgens de makers van Lokaal Gelderland waren de kosten voor bijvoorbeeld de server niet meer op te brengen. “Na lang gezocht te hebben naar andere oplossingen en alternatieven is besloten dat we zullen stoppen op ons hoogtepunt,” concluderen de makers van de lokale websites.

Lokaal Gelderland volgde in deze regio het nieuws met pen, microfoon en camera. Onderaanvoering van eindredacteur Jesse Sprikkelman waren Lex Hemelaar, Jelle en Harm Seubring dagelijks op pad om nieuws en achtergronden te vergaren. Maar dat was, zo laten ze nu weten, altijd op “ vrijwillige basis gedaan.”

Talrijke inwoners van deze regio hebben zich laten informeren door de makers van lokaalGelderland.nl, maar de werkwijze werd door menigeen in politiek en zakelijk Brummen met gemengde gevoelens gevolgd. Het videoverslag van een poging tot een interview met wethouder Eef van Ooijen over het bestemmingsplan Eerbeek werd door de wethouder gekwalificeerd als een “pownedtje”, een imitatie van de door Rutger Castricum geïntroduceerde confronterende journalistiek. Van Ooijen was er zichtbaar niet van gediend, probeerde de verslaggever en cameraman kwijt te raken en bleef ondertussen rustig naar passende antwoorden voor de verslaggever zoeken. Het onderwerp werd onder het kopje “Wethouder loopt weg voor camera” op de website gepubliceerd

Een ander slachtoffer van Jesse Sprikkelman was raadslid Mame Douma. Toen in korte tijd een reeks ontwikkelingen plaatsvonden rond eerst Lokaal Belang en later rond het door Douma opgerichte Democratisch Brummen werd de nestor van de Brummense raad omschreven als een“ omstreden, en absoluut niet geliefde, politicus”.

De makers van lokaalgelderland.nl blijven wel in de gemeente Lochem actief. In samenwerking met uitgever Fulltime Media brengen ze daar maandelijkse de krant LokaalLochem uit. Online zal nieuws gebracht worden via LokaalLochem.nl.

Meer berichten
 


Week 39

In week 39 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: