Logo brummensnieuws.nl

VVN: “Corona vertraagt aanpak verkeersknelpunten”

BRUMMEN/ EERBEEK – “We hebben tientallen verkeersknelpunten op foto vastgelegd,” zegt Johan Veen van de afdeling Eerbeek Hall van Veilig Verkeer Nederland (VVN). “Maar om ze aan de wethouder en ambtenaren in het gemeentehuis Brummen voor te leggen komt er niet van. Door de Corona-maatregelen is het nog steeds niet tot een afspraak gekomen.”

Veen is verre van positief over de huidige gang van zaken. “Vroeger hadden we heel goed contact en waren problemen altijd bespreekbaar en werd er regelmatig ook adequaat door de gemeente opgepakt, maar tegenwoordig lijkt de verkeersproblematiek in Brummen geen prioriteit te hebben. En dat terwijl er steeds meer slachtoffers vallen in het verkeer.”

Reden voor de redactie van deze krant om te bellen met de vertegenwoordiger van VVN in deze regio is de snelheidsbeperking op de weg langs het kanaal. De gemeente Apeldoorn besloot voor een proef tot eind dit jaar die snelheid terug te brengen naar zestig kilometer per uur. Zodra Kanaal-Zuid Apeldoornseweg gaat heten, rijdt het verkeer de gemeente Brummen binnen en is, behoudens bij enkele kruispunten, de maximum snelheid gewoon tachtig km/uur.

Bij de VVN-vertegenwoordiger veroorzaakt die situatie een dubbel gevoel. Hij begrijpt aan de ene kant niet waarom door de drie wegbeheerders niet hetzelfde besluit, overal zestig km/uur, wordt genomen. Aan de andere kant snapt hij het standpunt van de gemeente Brummen ook wel. Johan Veen: “Als op een weg de maximum snelheid van tachtig kilometer per uur wordt teruggebracht naar zestig, dan moet de inrichting van de weg ook aangepast worden. En dat zijn ingrepen die geld kosten. Apeldoorn heeft nu besloten om als proef tot eind 2021 toch die snelheidsbeperking in te voeren. De politie heeft negatief geadviseerd. Volgens de politie past de snelheid van 60 km/uur niet bij de weginrichting van de wegdelen die in de huidige situatie nog een snelheidslimiet kennen van 80 km/uur en daarmee niet geloofwaardig en herkenbaar is voor de weggebruiker.”

Uiteraard is VVN benieuwd naar de resultaten. Als straks blijkt dat de proef is geslaagd, er minder ongelukken gebeuren en ook fietsers zich veiliger voelen, dan zal een aanpassing pas geloofwaardig zijn als de verlaagde snelheid wordt ingevoerd op het hele traject en het ook qua weginrichting binnen alle gemeentegrenzen wordt aangepast.

Voorlopig richten de afdeling Eerbeek/Hall en Brummen (“We werken heel nauw en goed samen”) zich op de aanpak van de van die tientallen grote en kleine gevaarlijke situaties die binnen de gemeente aangepakt moeten worden. Dus wachten ze op een uitnodiging vanuit het gemeentehuis.

Meer berichten
 


Week 36

In week 36 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: