Logo brummensnieuws.nl
<p>Vertrek stoomtrein uit Beekbergen. Foto: VSM</p>

Vertrek stoomtrein uit Beekbergen. Foto: VSM

Stoomtrein blijft Station Eerbeek passeren

EERBEEK - De oplettende luisteraar heeft hem alweer gehoord. De fluit van de stroomtrein dringt tot ver over de Veluwe door, en dat betekent: De stoomtrein rijdt weer! De hele zomer zal de trein zes dagen per week op het spoor te vinden zijn, maar het vernieuwde Eerbeek wordt nog altijd niet aangedaan. Alleen vanachter de raampjes kunnen de reizigers het gezellige dorp aanschouwen. 

Frits Veldhuis van de VSM legt uit waarom. “We zijn heel blij dat we weer mogen rijden, maar we hebben wel te maken met strenge restricties. Ons doel is om de mensen, in tegenstelling tot in de reguliere treinen, zonder mondkapje te laten genieten van hun treinreis, Maar de twee veiligheidsregio’s waar wij mee te maken hebben daarom wel bepaald dat iedereen in de trein op zijn plek moet blijven zitten. Slechts de helft van het aantal zitplaatsen is bezet, tussen de verschillende gezinnen houden we 1,5 meter aan. En we mogen tussentijds geen mensen laten in- en uitstappen, dus ook niet in Eerbeek.”

Alleen loskoppelen
De reis begint in Beekbergen, vandaar rijdt de trein naar Apeldoorn. “Ook daar mag niemand eruit of erin, daarna rijden we terug, via Beekbergen naar Eerbeek waar de wagon wordt losgekoppeld en de locomotief aan de andere kant weer wordt aangekoppeld. Wij zouden heel graag gebruik maken van alle nieuwe faciliteiten in Eerbeek. Hoe mooi zou het zijn dat mensen daar kunnen uitstappen om wat te eten of een mooie fiets- of scootertocht te maken? Wij zouden echt niets liever willen, maar het mag niet. Zelfs de conducteurs mogen maar 1 keer door de trein lopen voor de veiligheid en het ouderwetse gaatje in het kaartje wordt niet geknipt. Ze hebben ons echt gewaarschuwd ons aan de regels te houden, anders moesten we direct weer stoppen. En dat willen we natuurlijk niet.”

Dienstregeling
Er is nu een zomerdienstregeling gemaakt met twee treinen die vertrekken om 10.00 en 13.30. In de loop van het hoogseizoen rijdt de VSM stoomtrein op woensdagavonden vanuit Beekbergen als de Summer-Night Express. Wordt die dan nog aangepast als er meer mag? “De dag dat het weer mag zullen we weer gaan stoppen in Eerbeek. Zelf zitten we er ook mee dat we geen gebruik kunnen maken van al die nieuwe initiatieven. Maar onder de huidige omstandigheden denk ik dat het nog niet direct gaat gebeuren. Laten we maar hopen dat we de hele zomer zo mogen blijven rijden. De inkomsten zijn zo al veel minder dan normaal. Maar, zodra het kan zullen we in Eerbeek zeker de deuren weer gaan openen!”

Meer berichten


Week 28

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: