Afbeelding

Integreren doe je samen

Algemeen

BRUMMEN/ EERBEEK/ VOORST - Bij de bibliotheken in Eerbeek, Brummen en Twello zijn wekelijks taallessen. Deze taallessen worden bezocht door deelnemers met een niet-Nederlandse achtergrond maar ook door autochtone deelnemers die beter willen (leren) lezen. Hiltje Begieneman is freelance directieassistent maar ook taalvrijwilliger bij de bibliotheek in Brummen. Hiltje vertelt graag over de taallessen: 

“Marhabba, hallo
Zo starten we onze wekelijkse taallessen in de bibliotheek. Ola is een Syrische jonge vrouw en ze wil heel graag beter leren spreken. We ontmoeten elkaar bij het taalpunt van de bibliotheek in Brummen. Ola vindt het leuk als ik haar in het Arabisch begroet. Op mijn beurt vind ik het leuk om wat woordjes in het Arabisch te leren. Aan het lezen begin ik maar niet. Wat een ingewikkelde tekens allemaal. Dit maakt het voor mij nog duidelijker hoe moeilijk Ola onze taal moet vinden.

Thee en een praatje
We beginnen ons uurtje altijd met een kopje thee en een praatje. Dat schept een fijne sfeer en geeft vertrouwen. Al na een paar keer is Ola niet meer zo onzeker en praten we over heel diverse onderwerpen. Over de verschillen in onze landen, maar ook over de overeenkomsten. Spreekwoorden bijvoorbeeld. Wist je dat ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud’ ook in Syrië wordt gebruikt?

Staatsexamen op B2-niveau
Inmiddels zijn we vier jaar verder. Onze taalband heeft zich verdiept en is overgegaan in een warme vriendschap. En Ola? Zij volgt een opleiding voor tandartsassistente, heeft haar rijbewijs gehaald en is ook nog eens geslaagd voor Nederlands op B2-niveau. Wat een doorzetter, ik ben echt heel trots op haar. Juist omdat ze door diverse tegenslagen steeds weer opnieuw kracht vindt om door te gaan. Ola is heel gedreven en weet dat haar toekomst in Nederland ligt. Daar doet ze het allemaal voor.

Docent Pools in Nederland

Onlangs ben ik gekoppeld aan een nieuwe taalvrager. Aleksandra, een Poolse jonge vrouw die in haar thuisland docent Pools is. Hier in Nederland geeft ze les aan Nederlandse kinderen van wie een van de ouders uit Polen komt. Aleksandra is net als Ola heel gedreven. Ze krijgt Nederlandse les voor volwassenen en wil met mij graag extra oefenen. Aleksandra leert van mij, maar net als bij Ola, leer ik ook van haar.

Verschillen en overeenkomsten

Omdat Polen een Europees land is, is het cultuurverschil niet zo groot als dat met Syrië. In tegenstelling tot Syrië is er ook geen oorlog in het land. Dat maakt het net even anders. Aleksandra kan haar familie in Polen nog gewoon bezoeken. Ook kent het Pools veel dezelfde regels als die wij in Nederland gebruiken.

Ontmoeting tussen culturen

Beide dames wilden elkaar wel eens ontmoeten. Afgelopen vrijdag was het zover. Uiteraard was er thee en Aleksandra bracht lekkere koeken mee. Al gauw waren de dames druk met elkaar in gesprek en voelde ik me echt overbodig. Maar wat heb ik genoten van het gesprek tussen beiden. Er was geen speld tussen te krijgen. Mooi hoe culturen samen komen en de taal geen belemmering vormt om elkaar te begrijpen. “

Meer weten? Of ook taalvrijwilliger worden?

Kijk op de website van de Bibliotheek Brummen Voorst, www.bibliotheekbrummenvoorst.nl. Ben je enthousiast geworden of heb je nog vragen over het Taalhuis of het vrijwilligerswerk? Bel gerust naar onze Bibliotheek via telefoonnummer (0571) 27 23 38 en vraag naar Mariël Schotpoort. We vertellen je graag meer over dit belangrijke werk.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 10 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43