Afbeelding

Twee alternatieven voor logistiek centrum Eerbeek onderzocht

Algemeen

EERBEEK - De provincie gaat naast het beoogde Burgersterrein twee alternatieve locaties onderzoeken voor de vestiging van het zogeheten Logistiek Centrum Eerbeek. Het Burgersterrein was daarvoor in eerste aanleg als enige locatie in beeld, nu komen er twee percelen grond bij, gelegen bij het bedrijventerrein Kollergang. De ene is een perceel bos gelegen achter Schotpoort Logistics, ten westen van het huidige bedrijventerrein. De andere locatie ligt ten noorden van de Kollergang: grofweg de plek waar nu camping Robertsoord en enkele percelen landbouwgrond liggen.

Een en ander vloeit voort uit de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het Logistiek Centrum Eerbeek (LCE). Daarin waren voorheen uitsluitend varianten opgenomen die uitgaan van een logistiek centrum op het voormalig Burgersterrein in Eerbeek. De varianten verschilden in vorm en plaatsing van het gebouw op het terrein en de verkeersafwikkeling. Maar in de gesprekken tijdens de informatiebijeenkomsten en in veel zienswijzen, werd aangeven dat de locatiekeuze voor het LCE te beperkt was ingestoken. Een breed gedragen verzoek was om óók te kijken naar andere mogelijke geschikte locaties. Liefst verder weg van de bebouwde kom en het centrum zodat een betere balans zou ontstaan tussen industrie en leefbaarheid. Dat leidde uiteindelijk tot een lijst van 20 alternatieven voor het Burgersterrein. Daarvan vielen er zeven af, omdat de locaties te ver van Eerbeek af liggen. Het ging daarbij onder meer om de Ecofactorij bij Apeldoorn of De Mars in Zutphen. De overige locaties zijn vervolgens getoetst aan de hand van een aantal criteria. Zo moest het terrein onder meer voldoende groot zijn, goed bereikbaar, tijdig beschikbaar en betaalbaar. Ook is gekeken naar de effecten als geluid, natuur, verkeersveiligheid en de mogelijkheden tot landschappelijke inpasbaarheid.

Die schifting leidde er vervolgens toe dat nog maar twee locaties als alternatief zijn overgebleven. Onder meer plekken aan het Apeldoorns Kanaal (Hallseweg 23, Kieveen en Spankeren) en aan de Harderwijkerweg vielen af.

In de definitieve NRD staan de drie mogelijke locaties voor het Logistiek Centrum Eerbeek en de wijze waarop deze onderzocht worden in het milieueffectrapport. Het gaat daarbij zowel om de effecten op het milieu als de omgeving. De uitkomsten van deze onderzoeken zijn, naast het participatieproces met de omgeving, eigendomssituatie en financiële haalbaarheid, een belangrijke bouwsteen voor de uiteindelijke bestuurlijke keuze voor de voorkeurslocatie.

Uit de krant

Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 1 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 2 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 2 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 2 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 2 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 2 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 2 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 2 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 2 uur geleden
Natuur weerhoudt werkzaamheden bergingsvijver stortplek Doonweg.
Vergunning voor bomenkap en bergingsvijver Algemeen 2 uur geleden