Afbeelding

Onkruidbestrijder Roundup gevaarlijk voor mens en dier

Algemeen

INGEZONDEN - Sinds 2016 mogen gemeentes geen chemische onkruidverdelgers meer gebruiken bij het bestrijden van ongewenste planten op verharding of in het openbare groen. Dat was onlangs weer in het nieuws omdat de fabrikanten dat verbod hebben bestreden bij de rechter. De gemeente Brummen gebruikt geen pesticiden, zoals glyfosaat en is dat ook niet van plan te gaan doen, verzekert wethouder Openbare Ruimte Pouwel Inberg op een vraag uit de gemeenteraad.

 Glyfosaat (Roundup) maakt het hormoon dat planten aanzet tot het vormen van bladgroen onwerkzaam. Een beetje glyfosaat op de stoep en er komen geen blaadjes meer tussen de tegels tevoorschijn. Sommige heel sterke planten of genetisch gemodificeerde planten kunnen ertegen, zoals bijvoorbeeld mais. In de Nederlandse landbouw wordt het nog veel gebruikt. Het is zelfs het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. De zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen hebben ook nadelen. Insecticiden kunnen alzheimer of parkinson veroorzaken. Parkinson is een erkende beroepsziekte bij boeren. Veel gewasbeschermingsmiddelen worden in verband gebracht met kanker. In 2018 werd alleen al in de Verenigde Staten de fabrikant van glyfosaat voor de rechter gedaagd door 13.000 mensen, die glyfosaat verantwoordelijk hielden voor het feit dat ze kanker hadden gekregen.

Tijdens de Vietnam-oorlog ontwikkelden de Amerikanen zogenaamde ontbladeringsmiddelen, om de Vietcong makkelijker in het oerwoud te kunnen vinden. Na de oorlog ging de fabrikant van deze middelen door met het produceren, maar nu werd het middel afgezet bij boeren om onkruid te bestrijden. Het vernietigt de biodiversiteit en het bodemleven. Het komt ook in het oppervlaktewater terecht. Drinkwaterbedrijven kunnen de hoeveelheid soms niet meer aan, en moeten dan de waterwinning staken. Het heeft ook een negatieve invloed op de darmflora. En hoe minder de biodiversiteit, hoe groter de kans op plagen (eikenprocessierups) of pandemieën (ebola, Mexicaanse griep). In de VS, maar ook in Duitsland zijn percelen en gebieden waar niets meer groeit. Glyfosaat dient niet de boeren, de kwaliteit van levensmiddelen of de gezondheid van consumenten, het dient vooral de omzet van de fabrikanten.

 De coronacrisis maakt duidelijk hoe belangrijk het behoud van de biodiversiteit is. Daarom vragen wij aan iedereen: gebruik geen glyfosaat! Theo Hofman (fractie Hofman-Kleverwal en Otto Koedijk (GroenLinks)

Uit de krant

Overhandiging cheque van €500,- voor Park ’t Goor.
Mooie opbrengst voor Kiboe en Park 't Goor Algemeen 3 mei, 15:28
Afbeelding
Woningnood in Brummen Ingezonden 3 mei, 09:00
Pouwel Inberg en Rik ten Broek gaan de wedstrijd aan.
Koningsdag met "Oranje op wielen" Algemeen 3 mei, 09:00
De gedecoreerden waren blij verrast met de nominatie voor de koninklijke onderscheiding.
Koninklijke onderscheiding voor vier vrijwilligers in de Gemeente Brummen. Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 3 mei, 09:00
Vraat door houtworm. Bron: Homedeal
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Gelderland Algemeen 3 mei, 09:00
Jan Jacobs (Rv) en Henk Bruntink (Ra) ontvangen prijs uit handen van Bob Mulder.( Bestuurslid vv Oeken)
Jan Jacobs en Henk Bruntink winnen kruisjascompetitie Algemeen 3 mei, 09:00
Foto: Link Ontwerpers
Bouwplan in Hall mag niet van het college Algemeen 3 mei, 09:00
Het bestaande team blijft werkzaam onder de nieuwe vlag.
Dijkman Automobiel kondigt bedrijfsovername aan door Dorpsgarage Elshof Zakennieuws 3 mei, 09:00
Ga jij gezellig mee op zomerkamp?
CJW Zomerkamp gaat voor goud Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Hemelvaartsdag Ludieke Markt in Voorstonden Algemeen 3 mei, 09:00
Afbeelding
Pa-del, pa-del Columns 3 mei, 09:00
De prachtige rode beuk siert de omgeving.
Onderbouwing kapvergunning mist? Algemeen 3 mei, 09:00
Thom Peters wil van hobby zijn werk maken. Foto: Rutger Jongejan
LOCO-Motief laat relatie ontsporen Algemeen 3 mei, 09:00