Badmeester en zijn vrouw 60jr in het bootje
Logo brummensnieuws.nl
<p>Briljanten paar Riet (85jr) en Henk (84jr) Rozie zijn een bekend stel in Brummen. Foto: Marion Verhaaf</p>

Briljanten paar Riet (85jr) en Henk (84jr) Rozie zijn een bekend stel in Brummen. Foto: Marion Verhaaf

Badmeester en zijn vrouw 60jr in het bootje

BRUMMEN - Één van de vragen aan een bruidspaar is meestal hoe zij elkaar hebben ontmoet. In Apeldoorn waren zij buurtjes dus ontlopen kon niet en van liefde op het eerste gezicht was zeker geen sprake. En toch waren Henk en Riet Rozie 17 januari 2021, 60 jaar getrouwd.

De ouders van Riet hadden een bakkerij en Henk voer vanaf zijn 14e op een vrachtschip, o.a. De Zuiderkruis. Als hij dan na langere tijd weer eens thuis was, viel het Riet meteen op. “Daar is hij weer hoor, pfff!” Toch sloeg op een bepaald moment de vonk over en trouwden zij eerst voor de wet en op 17 januari 1960 voor de kerk. “Maar ik mocht toen nog niet bij Rietje blijven slapen,” zegt Henk. “Zo ging dat vroeger, eerst voor de kerk trouwen en dan was het goed.” Het trouwen deden ze op een dag dat de winkel van Riet haar ouders dicht was, zo kon iedereen er bij zijn. Haar broer maakte foto’s en drukte die ook af. “Maar hij had er een paar gespiegeld,” verteld Riet. “We hielden namelijk elkaars linkerhand vast en dat was natuurlijk de rechterhand.” De foto’s en het album worden gekoesterd.
Samen kregen zij twee dochters, Annemiek en Rinke. Daar kwamen 5 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen. Allen zijn ze dol op water maar geen badmeester geworden. Ze genieten samen van hun oude dag en blijven zo goed mogelijk in beweging.

Een groot deel van de Brummense bevolking kent het stel goed. Henk was immers tien jaar badmeester op het zwembad in Brummen en drijvende kracht achter De Nacht van Brummen. Velen hebben dan ook van hem zwemles gehad of mochten na het laten zien van hun zwemkunsten afzwemmen voor een diploma. Niets was hem te dol en soms riep hij een speciale boodschap om vanuit de toren die in het midden naast het bad was opgesteld. Dan had hij bijvoorbeeld een zoenend stelletje waargenomen achter de tribunes en dan ging iedereen er naar kijken. Of samen de bonen doppen die zij in hun moestuintje achter het zwembad oogsten. Een grote emmer in het midden en doppen maar. Hij was ook wel eens streng en dan kreeg je een emmer en een prikstok om voor straf de snoeppapiertjes op te rapen. En dat deed je dan ook gewoon. 

Later ging hij aan de slag bij de Gelderse Sportfederatie. En gaf hij volksdanslessen aan ouderen en gymles. Riet werkte voor het VVV en daarnaast deed ze veel vrijwilligerswerk voor Stichting Welzijn Brummen. Ze maakte prachtige truien van de wol die Henk met zijn spinnenwiel had gesponnen. Nu leest ze graag.

Echt stil zitten kunnen ze nog steeds niet, vooral vanwege hun eigen moestuin. Henk repareert graag klokken en is imker.

HIJ WERKTE SLECHTS 10 JAAR IN BRUMMEN MAAR SAMEN ZIJN ZE EEN BEGRIP

Meer berichten
 


Week 06

SPIEGELBEELDDe oplossing voor week 45: