Logo brummensnieuws.nl

Nationale Voorleesdagen van start!

BRUMMEN/ VOORST - Van woensdag 20 januari tot en met zaterdag 30 januari 2021 vinden voor de 18e keer De Nationale Voorleesdagen plaats. Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Juist in deze bijzondere tijd van beperkte contacten zorgt voorlezen voor een fijn gevoel van samenzijn. Gedurende de campagneperiode vinden online activiteiten plaats bij Bibliotheek Brummen|Voorst. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar: Coco kan het! 

Voorlezen maakt je leuker! Want voorlezen is goed voor de taalontwikkeling, zo komen peuters en kleuters in aanraking met nieuwe woorden, leren hoe een zin opgebouwd is en wordt hun woordenschat én taalbegrip vergroot. De tijd die ouders van 0- tot 6-jarige kinderen in 2018 aan voorlezen uit boekjes besteden, ligt op gemiddeld 27 minuten per dag. Dit is evenveel als in 2017, maar 14 minuten minder dan in 2016 (een daling van 34%)*. Daarom zijn, juist nu, De Nationale Voorleesdagen zo belangrijk. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Meer weten over Voorlezen of boekentips ontvangen? Kijk dan eens op de website van Bibliotheek Brummen|Voorst. 

Prentenboek van het Jaar: Coco kan het! 

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021 uit de prentenboeken die in 2020 verschenen. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Het comité over het Prentenboek van het Jaar: ‘‘Lees Coco kan het! thuis, in de klas of op het kinderdagverblijf voor en je zult merken dat je samen spontaan een lach op je gezicht krijgt. De illustraties laten veel emoties zien en zijn sfeervol, daarnaast wordt de tegenstelling tussen falen en slagen heel mooi weergegeven. Elke bladzijde kent speciale details, zoals een insect in de boom. Een prentenboek om voor te lezen aan peuters en kleuters, zonder dat het kinderachtig is. Coco kan het! is een boek dat herkenbaar is voor iedereen, groot en klein, ieder op zijn of haar eigen niveau.’ 

Op de website www.bibliotheekbrummenvoorst.nl staat een leuk filmpje online over het prentenboek Coco kan het!

Synopsis 

Alle babyvogels gaan voor het eerst vliegen. Alleen Coco durft niet. Wat als ze valt? Of als een kat haar grijpt? Maar als het wél lukt, kan ze samen met haar vriendjes mooie vormen vliegen. Is Coco klaar om haar vleugels uit te slaan? 

Loes Riphagen  

Loes Riphagen debuteerde in 2008 met haar boek Slaapkamernachtdieren (Uitgeverij de Fontein). In 2013 was het boek ZZZ het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Loes wordt alom geprezen voor haar prachtige illustraties en gevoel voor detail. Haar laatste boeken zijn meervoudig bekroond. Zo ontving zij voor haar boek Bij de neus genomen een Global Pinwheel Award of Excellence in China en de prestigieuze Silver European Design Award 2018. Haar werk is in verschillende landen wereldwijd verschenen, waaronder in Amerika, China, Denemarken, Japan, Korea en Rusland.

*bron Iene Miene Media 2018 door Mediawijzer

Meer berichten
 


Week 23

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: