Boringen bodemwarmtepomp tot 200 meter diep

Algemeen

HALL - De voorbereidingen voor de bouw van de 24 starterswoningen aan de Wheemekamp in Hall zijn in volle gang. In de afgelopen weken is het infiltratiesysteem voor de opvang van hemelwater aangelegd; een systeem waarmee het regenwater wordt opgevangen in een geperforeerde betonriolering omgeven door lavastenen. Daardoor stroomt het niet weg maar blijft het in het gebied. Ook zijn de hoofdvoorzieningen voor de nutsaansluitingen afgerond. Deze weken worden boringen uitgevoerd voor de aansluiting op de bodemwarmtepompen die de huizen moeten gaan verwarmen en koelen.

De werking van een bodemwarmtepomp is te vergelijken met die van een koelkast; er wordt warmte onttrokken aan de bron (de levensmiddelen) waardoor deze afkoelt. Deze warmte wordt buiten de koelkast afgegeven aan de condensor, het zwarte rek achterop de koelkast.

De bodemwarmtepomp heeft de bodem als bron. De bodem slaat het hele jaar door zonnewarmte op, die door de isolerende eigenschap van aarde goed behouden blijft. Om de warmte uit de bodem te halen moet de bron worden geboord. Hierbij wordt er een gesloten buis, gevuld met een mix van water met een koudemiddel ingebracht. De pomp circuleert de vloeistof in de buis rond, zodat het de temperatuur van de bodem overneemt. Opgewarmd wordt het dan naar de installatie getransporteerd die daarmee de woning en het kraanwater verwarmt. Om de bodem niet uit te putten, wordt in de zomer de warmte uit het huis teruggepompt naar de bron, zogeheten passieve koeling. Op de Wheemekamp wordt 165 tot 200 meter diep geboord. De diepte is afhankelijk van de ligging (hoekhuis of tussenwoning) en de grootte van het huis.

De geluidsarme installatie wordt in de woningen op zolder geplaatst. Het verwarmen en koelen gaat automatisch op de ingestelde temperatuur.

Jan Hoevers van Bouwadvies Hoevers uit Empe heeft als lid van de commissie Hall Bouwt het stedenbouwkundig plan ontworpen en is verantwoordelijk voor de bouwbegeleiding.

“Het werk aan de tekentafel was al in 2016 afgerond. Maar toen bij wet werd bepaald dat alle nieuwbouwwoningen na 1 juli 2018 gasloos gebouwd moeten worden konden we opnieuw beginnen. We wilden duurzaam bouwen en dit was voor ons het beste alternatief. Door de boringen is het systeem vrij duur in aanleg, maar je kunt een heel hoog rendement halen. Essentieel voor het goed functioneren van dit systeem is dat er vloerverwarming aangelegd wordt en dat de woning hoogwaardig geïsoleerd wordt. En dat gaat gebeuren, we hebben meer gedaan dan vereist volgens het bouwbesluit.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 10 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 13 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 13 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 13 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 13 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 13 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 13 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 13 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 13 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 13 uur geleden