Logo brummensnieuws.nl

Griepvaccinatie in gemeente Brummen goed verlopen

GEMEENTE BRUMMEN - De griepvaccinatie in gemeente Brummen is probleemloos verlopen. Het gros van de mensen dat voor de griepprik in aanmerking kwam en ook kwam halen, kon ingeënt worden. Vooraf was er zorg dat er onvoldoende vaccins beschikbaar zouden zijn, omdat de toeloop mogelijk groter zou zijn in verband met corona. Als mensen bijvoorbeeld zowel besmet raken met het griepvirus en met corona, kan dat een zware aanslag zijn op het lichaam.

Volgens Monica Terhal, wijkmanager van de huisartsen die de vaccineeractie in Eerbeek coördineerde, is die goed verlopen. “Normaal worden mensen uitgenodigd voor een prik in de praktijk van de huisarts. In verband met corona hebben de drie Eerbeekse huisartsen het Cultuurhuis Pater Dekker gehuurd. Dat heeft veel ruimte en je kunt er een aparte in- en uitgang maken. Dat is belangrijk als je veel mensen in relatief korte tijd ontvangt. Je wilt immers dat mensen zich veilig voelen en dan is afstand natuurlijk belangrijk. We hebben de patiënten in alfabetische volgorde ontvangen telkens gegroepeerd in blokken van een uur. Dat heeft goed uitgepakt. Op maar een beperkt aantal momenten was er een bescheiden wachtrij, verder liep het goed door.”

Het inenten gebeurde verspreid over drie dagen, waarop achtereenvolgens patiënten van de praktijken Maas, Bouman en Korpershoek werden ontvangen. Terhal: “We hebben maar weinig vaccins overgehouden. Er was dus voldoende. Dit jaar kregen ook ouderen geboren tussen 1 januari 1941 tot en met 31 december 1947 een gratis pneumokokkenprik aangeboden. Op de tweede dag bleek de praktijk van Bouman wat vaccins tekort te komen, maar daags daarvoor bij Maas waren er wat overgebleven. Zo kon toch iedereen worden geholpen.”

Ook de griepvaccinatie bij De Toren in Brummen verliep geordend en snel. De opgeroepen patiënten stonden voor het gebouw kort in de rij. Daar werd het mondkapje op gedaan en kregen zij al voor binnenkomst uitleg over de gang van zaken. De prik werd gezet en ook hier ging de patiënt via een andere deur weer naar buiten.
“Het ging allemaal heel snel en erg netjes en ik heb geen deuren aangeraakt, want alles stond al open”, zo zegt een van de patiënten Ankie Geurts. Voor haar was het de eerste keer en het viel niet tegen.

Terhal kan niet zeggen of de prikactie op deze wijze een opmaat is naar een inentingsactie als straks mogelijk een coronavaccin beschikbaar is. “Daarvoor is het nog te vroeg en moeten nog veel vragen beantwoord worden. “Bijvoorbeeld in welke mate en tempo het beschikbaar komt en welke groepen wellicht met voorrang de prik moeten krijgen.”

Meer berichten
 


Week 48

SAMENVATTINGDe oplossing voor week 45: