Afbeelding

Democratisch Brummen: Deep State in de gemeente?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - In de Verenigde Staten is het binnen kringen van complotdenkers en wellicht stiekem ook van anderen een geliefd thema: het bestaan van een ‘deep state’. Een machtig en ondergronds netwerk dat -in plaats van de gekozen leiders- in werkelijkheid het land regeert. Ver van ons bed, fictie? Ach. Mame Douma, raadslid voor oppositiepartij Democratisch Brummen, denkt van niet.

Niet voor het eerst, maar bepaald vergaand uitte Douma zijn kritiek tijdens de begrotingsbehandeling. Krachten buiten de raadszaal zouden besluiten voorkoken, de lijnen uitzetten zodat de raad zelf slechts de positie van tandeloos bestuursorgaan rest. Hij fulmineerde tijdens zijn inbreng tijdens begrotingsbehandeling tegen onder meer ‘rode baronnen’ (Fred Jansen, voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA), en niet nader geduide ambtenaren die teveel aan de touwtjes zouden trekken. Daarbij zouden de coalitie partijen elkaars handen stevig vasthouden en vooral pijnlijke besluiten willen vermijden. Frustraties van Douma? “Nee”, zegt hij. “Constateringen. Als raad moeten wij kaders stellen, het college controleren, besluiten durven nemen. Maar wat zijn de feiten: de provincie eist dat wij onze financiële positie structureel verbeteren. De provincie neemt de regie over voor de ontwikkelingen in Eerbeek. Hoe heeft het zover kunnen komen? Niet omdat we zo’n sterk bestuur en raad hebben. Kijk naar de perspectiefnota: worden daarin oplossingen geboden voor de erbarmelijke financiële positie van Brummen. Nee. Er wordt gerept van de basis op orde brengen. Hoe dan? Bezuinigd wordt er nagenoeg niet. Kijk de VVD is gekomen met een reeks hele concrete soms pijnlijke bezuinigingsmogelijkheden. Wat je er ook van vindt, er is helemaal niets mee gedaan.”

Volgens Douma zijn raadsvergaderingen zo langzamerhand voor de Bühne en gebeurt het besluiten op een ander niveau. “Dat gebeurde al bij de vorming van het huidige college. Een mistig geheel, waarbij de VVD buiten spel werd gezet omdat de fractie niet genoeg volgend was ten aanzien van het college. Teveel haar eigen rol vervulde. Dat heet overigens gewoon dualisme. Dus hebben we nu vier dociele partijen die keurig doen wat het college voorstelt. Het is allemaal al geregeld voor de raadsvergadering begint. Kritiek, eigen ideeën? Nee. Bij lastige situaties als bijvoorbeeld de overschrijdingen van de kosten binnen het sociaal domein, schakelen we maar weer eens Berenschot in voor een onderzoekje. En het is toch veel gemakkelijker af te wachten of er hulp komt van de provincie om onze problemen op te lossen.”
Douma zegt zich te realiseren dat het openbaar bestuur natuurlijk niet alleen binnen de muren van de raadszaal wordt afgewikkeld. “Maar dat is iets anders dan wanneer het zo ongeveer buiten de muren van de raadszaal wordt gedaan. Transparantie wordt steeds belangrijker. En dat mis ik.”

Wie de schoen past, moet hem maar aantrekken zegt Douma. En er zijn volgens hem voldoende betrokkenen met het juiste maatje: “Heb je gezien hoe er door veel raadsleden werd geageerd tijdens mijn inbreng bij de begroting. Alsof ze door een wesp werden gestoken. Dat zegt genoeg.”

Uit de krant

Afbeelding
'Supply chain' Columns 12 uur geleden
Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 14 uur geleden
Uitleg van het Talentteam Papendal.
Clinic voor jeugd bij Bruvoc Algemeen 14 uur geleden
Het gebied achter de Molenstraat. Foto: Google Earth.
Grasland wordt tuin, maar er verandert niets Algemeen 14 uur geleden
John van Unen en Pouwel Inberg zetten eerste stappen op klompenpad: Hallsekerkepad. Foto's: Monique Schuite
Muzikale wandeling met een prachtig gedicht op het Hallsekerkepad! Algemeen 14 uur geleden
Harry Tabor voor zijn Primer. Foto: Vincent van Laar.
"Veiligheid winkelgebied is niet hip" Algemeen 14 uur geleden
Stoomtrein arriveert in Eerbeek. Foto: Jan Willem Bommelje.
Met de stoomtrein aan de wandel Algemeen 14 uur geleden
De vier oude dorpsdichters heten je van harte welkom!
Gezocht: Vijfde dorpsdichter gemeente Brummen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Kennismaken met de herenboerderij Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde informatieavond voor Burgerhulpverleners Algemeen 14 uur geleden
Regen en wind werd getrotseerd voor mooie waardecheques. Foto: Rutger Jongejan
Ondanks buien: Geslaagde Andreasmarkt Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Verbeteren veiligheid Eerbeeks winkelgebied Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Bloemen op het Oranje Nassauplein Algemeen 14 uur geleden
Feestelijke opening met 4 out of 5. Foto: Victor Krijt.
Opening van de het seizoen Eethuis de veerstoep Brummen Algemeen 14 uur geleden