Afbeelding

Europese uitspraak in stelling tegen zonneweide Hall

Algemeen

HALL - Een uitspraak van het Europese gerecht is mogelijk een nieuwe hindernis in de realisatie van een 35 hectare groot veld met zonnepanelen aan de oude Zutphenseweg in Hall. Dat verwacht Fokko Agteres, de ruimtelijke adviseur die een deel van de omwonenden in het verzet tegen de toekomstige zonneweide bijstaat. De zaak komt 10 november voor bij de Raad van State in Den Haag.

Agteres baseert zijn verwachting op een uitspraak van het Europees gerecht in een zaak in België tegen de bouw en exploitatie van windmolens. Agteres: “Daarbij werd geoordeeld dat de milieu-effecten van de aanleg van die molens onvoldoende was onderzocht en ze daarom niet gebouwd mochten worden. In Nederland is een dergelijke milieu-effecten rapportage voor de aanleg van een zonnepark niet verplicht. In het geval van de zonneweide in Hall zijn er ook maar twee minimale onderzoekjes naar fauna en flora gedaan. Een zonnepark van 36 hectare, waarvan 27 beleg met zonnepanelen, is een enorme voorziening die mijns inziens qua impact te vergelijken is met die molens in Vlaanderen. De uitspraak van het Europese Hof zou betekenen dat in Hall ook de effecten op het milieu in beeld moeten worden gebracht. Dus bijvoorbeeld door bodemonderzoek en onderzoek naar de biodiversiteit.’’

Omwonenden staan op het standpunt dat de kernkwaliteiten van het gebied waar de zonneweide moet komen ernstig zullen worden aangetast. Vooral omdat het de bedoeling is dat de voorziening voor een periode van 30 jaar in gebruik zal blijven. Zij noemen de weide met de duizenden panelen ‘een industriële activiteit’.
Brummen liet in eerste instantie alleen een quickscan uitvoeren naar de gevolgen voor flora en fauna. Inventarisaties van soorten en soortgroepen bleven achterwege. Nadat omwonenden hadden aangetoond dat wild als dassen en reeën in het gebied foerageren liet de gemeente een tweede onderzoek uitvoeren door de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ). Wat ondermaats werd genoemd door de omwonenden.

Eind januari diende de kwestie al voor de meervoudige kamer van rechtbank in Arnhem. Die wees de bewaren van de klagers overigens in het geheel af. De Raad van State is de laatste instantie de aanleg van de zonneweide nog kan blokkeren. De gemeente Brummen is erg voor de aanleg ervan. De gemeente heeft grote ambities en trouwens ook taakstellingen al het gaat om de productie van groene energie. Om energieneutraal te kunnen zijn moet de gemeente 90 hectare aan zonnepanelen en daarnaast 46 windmolens van 3 megawatt realiseren.

Uit de krant

Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 14 seconden geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 35 minuten geleden
Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 18 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen gisteren
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21