Buurt geteisterd door waterleidingbreuken
Logo brummensnieuws.nl
Waterleidingbreuk in de Thorbeckestraat in 2016, alles stond blank en deze breuk was zeer groot. Foto: Marion Verhaaf
Waterleidingbreuk in de Thorbeckestraat in 2016, alles stond blank en deze breuk was zeer groot. Foto: Marion Verhaaf

Buurt geteisterd door waterleidingbreuken

BRUMMEN - Voor de bewoners van de Staatsliedenbuurt in Brummen is de maat wel een beetje vol. Afgelopen zondag was er alweer voor de 8ste keer een waterleidingbreuk in één van hun straten en dat in 4 jaar tijd. Dit keer was het gelukkig snel opgelost, maar de overlast ervan vergeten zij niet snel.

Geen ochtenddouche, kopje koffie of thee, om van een toiletbezoek nog maar te zwijgen. De bewoners zijn het wel een beetje zat. Op social media werd geroepen om een snelle oplossing van dit probleem. 

Thorbeckestraat al vernieuwd

Gelukkig is de straat waar de grootste problemen waren in 2016, de waterleiding al vervangen. (Zie foto) Maar de omliggende straten kampen nog steeds met kleine en grotere breuken, met alle gevolgen van dien. Dit keer was het bij een huisaansluiting in de Goeman Borgesiusstraat in de vroege ochtend. Vitens was er snel bij om alles weer te verhelpen. Bij eerdere breuken kwam er helaas zelfs zand in de leidingen waardoor apparatuur (zoals verwarmingsketels) kapot gingen. Daar dienden bewoners een klacht voor in en zij werden tegemoetgekomen door Vitens. Geen probleem dus, maar hier bleef het helaas niet bij. De bewoners willen wel eens weten waarom er nou niets gebeurt. Zij willen graag ongestoord kunnen douchen bijvoorbeeld. 

Vitens legt uit

Uw correspondent sprak Bram Inklaar van Vitens en die heeft alle begrip voor de klachten c.q. overlast voor de bewoners van deze straten. "We hebben als Vitens 5000 kilometer aan leidingen in de grond liggen. Daar investeren we per jaar €180 miljoen in, om alles uptodate te houden. Wij hebben de plicht om onze klanten continu van drinkwater te voorzien, maar dat willen we tegen lagere kosten blijven doen. Als we extra onderhoud zouden gaan plegen, gaat de prijs ook omhoog. En daar zit de consument ook niet op te wachten, naar onze mening." De problemen met het water zijn uiteraard erg vervelend volgens Inklaar. "Als u echter bedenkt dat een aansluiting gemiddeld slechts 20 minuten per jaar zonder water heeft gezeten, dan valt het nog wel mee." De waterleiding in de Thorbeckestraat was verouderd, vandaar dat daar ook problemen waren ontstaan. Die is intussen vervangen. Vitens hanteert slimme formules om te bepalen waar de leidingen vervangen moeten worden, zo legt Inklaar uit. De oorzaak van een breuk is heel divers. Soms ontstaan ze spontaan, maar het is ook wel eens te herleiden aan graafwerkzaamheden die door derden worden uitgevoerd of extra belasting van het gedeelte boven de leidingen. Daarbij speelt belasting door zwaarder wegverkeer een hele grote rol. Deze laatste twee zijn niet van toepassing op het gebied in Brummen, waar nu de meeste breuken voorkomen. Het is geen doorgaande weg waar zwaar verkeer overheen komt en ook wordt er niet door andere partijen gegraven op dit moment.

"Dan is het echt een spontane breuk geweest en daarvan is de oorzaak veelal onbekend," aldus Inklaar. "Wij houden alles goed in de gaten en bij elke storing zijn wij uiteraard afhankelijk van de bewoners die dit melden. Zelf voeren we ook onderzoek uit aan de leiding, maar spontane breuken kun je uiteraard niet voor zijn. Onze bodem blijft in beweging en alles wat er door ons als bedrijven ingelegd wordt, ook de elektriciteit of de glasvezel, kunnen daardoor met breuken of beschadigingen te maken krijgen." Inklaar benadrukt dat het uiteraard allemaal erg vervelend is voor de bewoners van deze wijk wanneer zij wederom met een breuk worden geconfronteerd. Ze zitten er bovenop en zullen vervangen waar het nodig is, volgens hun slimme formules.

Meer berichten
 


Week 02

In week 2 stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: