Afbeelding

Hoe ziet 1,5 meter samenleving er volgens jongeren uit?

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Namens het gemeentebestuur gaat jeugdwethouder Ingrid Timmer in gesprek met jongeren in onze gemeente. Centraal staan de gevolgen van de coronacrisis. En dan vooral hoe we onze lokale samenleving samen gaan inrichten. “We pakken zo in Brummen de oproep van Minister President Mark Rutte op, om vooral ook de volwassenen van de toekomst, onze jongeren, aan het woord te laten. Ik hoop dat veel jongeren in onze gemeente deze uitdaging oppakken en met mij het gesprek over dit belangrijke onderwerp willen aangaan,” aldus wethouder Ingrid Timmer.

Samen moeten we werk maken van die zogeheten “1,5 meter samenleving van de toekomst”. Ingrid Timmer ziet daarbij zeker een rol weggelegd voor jongeren in de gemeente Brummen. “Niet alleen politici in Den Haag gaan over die 1,5 meter samenleving. Maar ook lokaal kunnen we daar over nadenken, plannen voor maken en acties uitzetten. In het gemeentehuis, binnen de gemeenteraad en ook bij allerlei lokale organisaties en bedrijven zijn daar vast goede ideeën over, maar ook onze jeugd denkt daar zeker over na. En hun geluid willen we als gemeente graag horen en over het voetlicht brengen.”

Diverse gesprekken

Hoe gaat wethouder Timmer het gesprek aan met jongeren? Want ook zij moet natuurlijk rekening houden met 1,5 meter afstand. “Dat klopt,” laat Timmer weten. “We kiezen bewust voor meerdere gesprekken, zodat we steeds met kleine groepjes samen komen waar we volgens alle RIVM-richtlijnen het gesprek aan kunnen gaan.” De wethouder gaat daarbij zoveel mogelijk naar de locaties waar jongeren zich al bevinden. “We gaan de afspraken plannen in de jongerencentra, bij een sportvereniging of bij een kerk of moskee. Maar ook willen we een bijeenkomst met afgevaardigden van de basisscholen, bijvoorbeeld vanuit de leerlingenraden.” Tot slot is er ook nog een open bijeenkomst voor jongeren die niet aan een van de eerder genoemde organisaties zijn verbonden. Om aan dit gesprek mee te doen kunnen jongeren zich vanaf nu aanmelden via mailadres bijeenkomsten@brummen.nl of via een berichtje aan @jongbrummen op instagram.

Op een vertrouwde plek

Wethouder Timmer wil graag zo snel mogelijk de eerste gesprekken inplannen. “De ervaringen die jongeren hebben met de afgelopen ingrijpende corona-periode staat nog vers in het geheugen. Ik wil graag weten hoe onze jeugd die periode van #thuisblijven heeft ervaren. Maar daarnaast wil ik ook weten welke ideeën ze hebben over die 1,5 meter samenleving als het gaat om school, vrije tijd, het gezin en werk”. Daarnaast is Timmer ook benieuwd welke tips jongeren hebben mocht er dit najaar alsnog sprake zijn van een tweede corona-golf. “Op dit moment zijn we bezig om een aantal organisaties en netwerken te benaderen om tot concrete afspraken voor een gesprek met jongeren te komen. Juist door samen op te trekken met jongerenwerkers, enkele sportverenigingen, kerk en moskee en basisonderwijs, hopen we dat jongeren ook door hen begeleid worden in de voorbereiding op de gesprekken. En we vinden het belangrijk dat de plek van het gesprek er een is waar de jeugd zich prettig voelt.” Timmer hoop dat het merendeel van de gesprekken nog voor de zomervakantie plaatsvindt. De open bijeenkomst vindt plaats op 7 juli. Hiervoor aanmelden kan via bijeenkomsten@brummen.nl en via instagram @jongbrummen.

Leuke attentie en delen van opbrengst

Timmer vindt het belangrijk dat de belangrijkste tips en conclusies uit de gesprekken ruim bekend worden gemaakt, juist ook aan andere jongeren. “We willen dit doen door middel van een videoverslag, waarmee we juist ook andere jongeren weer kunnen betrekken en inspireren.” Ook laat Timmer weten dat ze een leuke attentie heeft voor de jongeren die met haar het gesprek aan gaan over het nieuwe normaal. “Dit onder het motto: laat van je horen”. 

Uit de krant

Afbeelding
Oud Eerbeek Algemeen 13 minuten geleden
Afbeelding
'Supply chain' Columns 48 minuten geleden
Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 18 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen gisteren
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21